Najava izložbe: Retrospektiva poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika

Najava izložbe: Retrospektiva poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika
Share

Izložbenu sezonu 2022. godine započinjemo onime što nam je svima potrebno u ovim vremenima- smijehom. U Galeriji Ružić, u petak 14. siječnja u 18 sati otvaramo izložbu karikatura Nika Titanika “Kronika hrvatske gluposti”.

“Kronika hrvatske gluposti” naziv je putujuće retrospektivne izložbe jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista, Nika Titanika.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti bez obzira na to je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Sam za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe.

Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, a izložbu ćete moći pogledati do 10. veljače.

Izložba će tijekom godine biti predstavljena i u Muzeju grada Parkaca te Zavičajnom muzeju Slatina.

Prilikom ulaska u prostorije Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda potrebno je predočiti EU DIGITALNU COVID POTVRDU ILI DRUGI ODGOVARAJUĆI DOKAZ O CIJEPLJENJU, PREBOLJENJU ILI NEGATIVNOM REZULTATU TESTA NA BOLEST COVID – 19.

Sonja Švec Španjol, autorica predgovora