Najava izložbe: Samostalna izložba akademske umjetnice Edit Glavurtić u Prelogu

Najava izložbe: Samostalna izložba akademske umjetnice Edit Glavurtić u Prelogu
Share

U petak 12. ožujka 2021. godine s početkom u 19 sati biće svečano otvorenje samostalne izložbe slika akademske umjetnice Edit Glavurtić u Muzeju Croatia insulanus Grada Preloga.

Umjetnica će se predstaviti izborom recentnih radova iz ciklusa unutar kojeg preuzima iz prirode dva međusobno različita cvijeta kao podlogu za gradnju jedne posve intrigantne likovne priče. Božur kao jedan od najraskošnijih cvjetova s velikim okruglastim pupoljcima prepunih latica nanizanih u slojevima u potpunoj je suprotnosti s perunikom, neobičnim i elegantnim cvijetom suptilnih boja kojeg krase izdužene latice jasno naznačenih bridova. Na izložbi povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava u istom tjednu kada se otvara izložba, Edit Glavurtić je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva. Posjetitelji će na izložbi moći razgledati preko 20 djela različitih formata izvedenih u tehnici ulja na platnu.

Na otvorenju će biti prisutna umjetnica Edit Glavurtić, ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol,, a glazbeni program uz otvorenje izložbe izvode glazbenici Irma Dragičević i Dinko Sardelić.

Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2021. godine.

Odnos čovjeka i prirode jedan je od najkompleksnijih odnosa koji se kontinuirano mijenjao kroz povijest, a do ključnog urušavanja nepobitne spone došlo je u aktualnom stoljeću. Pojedinci koji su osvijestili otuđenje od vlastitih korijena iznova uče kako zastati na trenutak i dopustiti prirodi da ih očara, inspirira i podsjeti tko smo i zašto smo. Da bi se čovjek ponovno povezao s prirodom mora biti otvoren prema svim stvarnostima i ljepotama koje priroda pruža vodeći računa kako njezino bogatstvo počiva na neiscrpnom vrelu čudnovatih pojava. Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva. (Iz predgovora izložbe, Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.)

Biografija umjetnice:

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Sonja Švec Španjol