Posljednja ovogodišnja ZILIK izložba: „Fragmenti grada“ akademske umjetnice Ivane Kutuzović

Posljednja ovogodišnja ZILIK izložba: „Fragmenti grada“ akademske umjetnice Ivane Kutuzović
Share

U četvrtak 7. prosinca u 19 sati biće otvorena samostalna izložba „Fragmenti grada“ akademske umjetnice Ivane Kutuzović u Galeriji ZILIK u Karlovcu. Umjetnica će se predstaviti posve novim ciklusom radova različitih formata izvedenih u tehnici akvarela i kolaža na papiru. Inspiraciju za recentni ciklus autorica je pronašla u rodnom gradu – Slavonskom Brodu. 

Zalazeći u područje apstrakcije Ivana Kutuzović napušta sferu prepoznatljivih markacija u prostoru te oblikuje, kako sama kaže, fragmente lijepih sjećanja koja ju vežu za rodni grad. Polazište je rijeka Sava, a akvarel tehnika koja najvjernije utjelovljuje apstrahirane vizure Slavonskog Broda. Eliminiranjem detalja poput jasnih obrisa zgrada ili ulica, otvara se prostor za bilježenje pulsa grada izraženog kroz suodnos linija, ploha i boja. Interpretacija je obogaćena vlastitim sjećanjima, emocijama i iskustvima umjetnice te djeluje poput pogleda kroz staklo prekriveno kapljicama kiše koje omekšavaju granice oblika pritom ih stapajući u jedinstvenu konglomeraciju boja i različitih gibanja. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol.

O AUTORICI

Ivana Kutuzović (Slavonski Brod 1976.) je slikarica koja se izražava najviše u slikarstvu, ali njezina praksa uključuje fotografiju, kolaže i crteže. U svom radu izražava odnos pojedinca naspram sjećanja, identiteta, društvenih fenomena i okoline u kojoj se nalazi. Ivana Kutuzović izlagala je na više samostalnih te oko 30-ak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezina umjetnička praksa sastoji se i od suradnje s drugim umjetnicima, institucijama i udrugama. Bila je nagrađena nagradom Akademije likovnih umjetnosti za uspjeh tijekom studija i diplomskog rada. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine u klasi prof. Eugena Kokota. Bavi se edukativnim radionicama za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Slavonskoj umjetnici Ivani Kutuzović pripala je čast da zatvori ovogodišnju sezonu izložbi. Samostalna izložba „Fragmenti grada“ u Galeriji ZILIK (Radićeva 13, Karlovac) moći će se pogledati sve do 21. prosinca 2023. i to u radnom vremenu: ponedjeljak/srijeda/petak od 10 do 12 sati, utorak/četvrtak od 17 do 19 sati.


Sonja Švec Španjol, izbornica ZILIK-a