Istorijski samit: Kim i Trump uspostavili nove pretpostavke za svjetski mir i prosperitet

Istorijski samit: Kim i Trump uspostavili nove pretpostavke za svjetski mir i prosperitet
Share

Nakon prvih reakcija, iz izvora Sjeverne Koreje i SAD, razgovori lidera Kim-a i Trump-a, bili su konstruktivni i doveli su do deklaracije koju su potpisala oba lidera, a u duhu saradnje na stvaranju prosperiteta, mira i stabilnosti u svijetu i regionu.

Kako izvještava CNN, dokument koji su potpisali Trump i Kim ukazuju na to da su se lideri složili da “rade na potpunoj denuklearizaciji korejskog poluostrva”.

Zauzvrat Trump je obećao sigurnosne garancije Sjevernoj Koreji i uspostavljanje novih odnosa između dvije zemlje te i postepeno ukidanje ekonomskih sankcija toj zemlji, u vrijeme provođenja procesa denuklearizacije.
Dokument takođe ukazuje na to da će lideri nastojati uspostaviti “nove odnose između SAD-DPRK”.
“Mislim da će naš cjelokupni odnos sa Severnom Korejom i korejskim poluostrvom biti drugaćiji od onoga u prošlosti”, rekao je Trump na zaključku istorijskog samita, koji je kulminirao ceremonijom potpisivanja.
“Danas smo imali istorijski sastanak i odlučili da ostavimo prošlost iza sebe. Svijet će vidjeti veliku promjenu.”, rekao je Kim.
Ono što se precizno dogovorilo tokom skoro petčasovnog samita nije bilo u početku jasno jer su dva lidera razmjenjivali i potpisivali više dokumenata.
Trump je rekao da je to “prilično sveobuhvatan dokument”, ali nije nudio druge detalje o sadržaju. Na pitanje o perspektivama denuklearizacije Severne Koreje, Trump je rekao da će proces početi “vrlo brzo”.
“Mi smo saznali puno jedan o drugome i našim zemljama”, rekao je Trump prije nego što se Kim oprostio. “Saznao sam da je vrlo talentovan čovek.”
Rekao je da će pozvati Kima u posjetu Bijeloj kući.
“Imali smo stvarno fantastičan sastanak, dosta napretka”, rekao je Trump novinarima tri sata kasnije nakon više razgovora i radnog ručka.
Izvor: CNN