Najava izložbe: “Korak” – Željko Ježek

Najava izložbe: "Korak" - Željko Ježek
Share

22.10.2021 u 19 sati biće otvorena samostalna izložba “Korak” slikara i skulptora Željka Ježeka, u Mjesnom odboru Maksimir, Barutanski breg 5, Zagreb

O izložbi

Osvrt je napisao prof. Nedeljko Tintor

.rođen je 1942. u Koreničanima kraj Daruvara. Pedagošku akademiju kod prof.. Mladena Veže (1965.) i Akademiju likovnih umjetnosti u slikarskoj klasi prof. Raula Goldoruja (1970.) završio je u Zagrebu. 1973/'74. kao stipendist francuske vlade pohađa ECOLE DES BEAUX-ARTS (atelje prof. Gustava Singiera) uz predavanje PARIS I (dio Sorbone) ARTS PLASTIQUES …
U impasto slici „Brzac“ vidimo topografsku autentičnost promatranog motiva koji odiše pulsiranjem vegetacije i osvježavajućeg vodopada, čije bjeline učvršćuju dijagonalnu kompoziciju.

 „Dolazak kiše“, ali ne uskoro, jer oblaci još nisu prijeteći, detalji kamena u prvom planu  pojačavaju perspektivu i dubinu pejzaža.

Klasični mediteranski motiv obale vidimo u „Mirnoj uvali“. Oblog kamenja, čamca na mirnom moru i daleke druge obale.

U slici „Ponizan primjećujem glavu koja iščezava u sfumatu nedoslikanih detalja, ostaje zagonetka kao što je i u kršćanstvu u potpunosti  još neodgonetnuta istina…

U djelu „Razvedravanje“ vidimo ponavljanje svijetlih paralelnih horizontala u prikazu valova koji gotovo diktiraju jedan mir oplemenjen šumovima mora.

Idilične prikaze u slikama „Riječica“ , „Šumarak“ i „Šumski potočić“ vidimo jedan idilični prikaz prirode gdje još nema čovjekove intervencije.

Refleksija koloritom u stilu Claudea Moneta u zlatnom rezu postavljenog horizontalno, slika „Refleksija“ ugodno djeluje na oko svakog promatrača i ljubitelja slikarstva.

Kada gledamo sliku „San“ promatramo izduženo lice koje je u stilu radova Amedea Modiglianija uljepšava nago žensko tijelo prekrito velom u donjem dijelu.

Simboličan prikaz otuđenosti između čovjeka i prirode možemo doživjeti gledajući sliku „Usamljen“ gdje vidimo prazan čamac privezan  na obali.

Kada gledamo sliku „Uvala“ vidimo dugi format koji pojačava udaljeni horizont u izmaglici koji je vrlo suptilno riješen. Slika ide u smjeru radova Ivana Konstantinoviča Ajvazovskog „Uz more“, „Val“, „Zalaz“.

U slici „Hendixa“ bujnost i velika masa tamne kose čini čitljivijem tumačenju reljefa tamnog lica ovog portreta. Također i u „Slash-u“ gledamo portret današnjeg modernog doba.

Kubističko riješena pozadina u slici „Iščezava“ kontrira nježnošću ženskog lika preko čijeg se lica poput vela naziru dijagonalne forme. Kod „Marley-a“ promatramo dijagonalnu kompoziciju koja odiše snažnom ekspresijom u kontrastima kose i lica, ukrštenih obrva, očiju i brkova kao i u suprotnosti tena kože i tamne kose.

Promatrajući  „Zdenku“ vidimo tipičan intimistički portret, prisni pristup autora poznate osobe.

U skulpturi „Mladena Kerstnera“ vidimo zagonetni smiješak, ne Mona Lise, nego naivnog Dudeka ili prepredenog Cinobera. Animalizam u gromadi kompaktne mase „Nosoroga“ s vješto obrađenih niskih  nogu možemo uputiti samo velike pohvale autoru.
U „Odmoru“ vidimo repetiranje „L“ forme tijela. Koljena, stopala su gotovo u proporcijama „zlatnog reza“, organske ravnoteže upriličene u ovom tumačenju umornog tijela u spokojnom odmoru.

U “Čarobnoj svjetiljci“ promatramo isprepletenost forme dva zmijolika oblika spretno ukomponiranih u volumen pozitivne i negativne varijacije, prikazujući antropomorfne oblike kao usta, oči, nos…

Prividna robusnost obrade kod „Dedeka i babice“ ne narušava jako vidljiv osjećaj privrženosti i intimnost likova.

Zanimljivo je da autor u svom stvaralaštvu u slikarskim i kiparskim djelima, u svojoj raznolikosti , povremeno nalikuje velikim svjetskim imenima, istina u začetcima, dok o definitivnom opredjeljenju odvest će ga samo uporan i dugotrajan rad… Nadajmo se ustrajnosti.

O autoru

Željko Ježek rođen 07.01.1974. u Varaždinu, živi i radi u Lepoglavi.

Od rane mladosti pokazivao je interes za kreativno izražavanje, ali susret s glinom bio je poticaj da se stvaranju posveti ozbiljnije. Počeo je izradom skulptura, reljefa i 3D karikatura.

Ponekad bi glinu kombinirao sa još nekim prirodnim materijalom kao što su drvo i kamen. Usporedno uz modeliranje počinje sve više slikati i crtati. Najčešći motivi slika su portreti i pejzaži u tehnici ulja i akrila na platnu. Kod crtanja najdraže su mu karikature.

Do sada je sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Kreativno izražavanje je za njega (kako kaže) najbolji oblik relaksacije.

Željko Bedić (Ludvig Designe)