Nakon devet nagrada: Film “Scream for me Sarajevo” kreće u veliku svjetsku distribuciju

Share

Bosanskohercegovačka produkcijska kuća Prime Time, na čelu s direktorom i producentom Adnanom Čuharom, potpisala je s engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment – Universal veliku svjetsku distribuciju za film “Scream for me Sarajevo” reditelja Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića.

Ovo je zasigurno najveća vijest vezana za ovaj dokumentarni film d premijere na Sarajevo Film Festivalu kada je osvojio tri nagrade i oborio nekoliko festivalskih rekorda. Od toga dana do danas vladalo je veliko interesovanje za film, ali ga je publika mogla samo gledati na festivalskim projekcijama širom svijeta.

Film je osvojio devet nagrada te jedno posebno priznanje kada ga je Evropska dokumentarna mreža proglasila filmom mjeseca.

“Film konačno, poslije festivala i festivalske publike, kreće u svjetsku distribuciju tako da će ga imati prilike svi vidjeti. Ugovor sam potpisao na Berlinskom festivalu, mada smo se još prošle godine upoznali na Kanskom festivalu i dogovorili saradnju. Nevjerovatan je osjećaj i zadovoljstvo je veće što je Eagle Rock – Universal stao iza filma. Film će ići prvo u kino distribuciju, a potom i sve vrste distribucije, TV, DVD, Blu-ray, VOD, digital…”, rekao je Adnan Čuhara.

Bh. producent dodaje kako je Bruce Dickinson promovisao “Scream for me Sarajevo” kroz promociju njegove knjige jer se njegovim memoarima nalazi kompletan dio o dolasku u Sarajevo 1994. godine.

“Knjiga je objavljena u jesen prošle godine. Jedanaestog aprila bit će kino projekcija i razgovor s Bruceom koji će se satelitskim linkom poslati u kina širom svijeta”, dodao je Adnan Čuhara.

“Scream for me Sarajevo” važi da predstavlja najznačajniji dokumentarni film o opsadi Sarajeva. Dokumentarac u fokusu ima koncert engleskog pjevača kultne heavy metal grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona, u ratnom Sarajevu 1994. godine. U filmu su se uspjeli uklopiti svi segmenti i akteri ovog događaja koji je na trenutak sve građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa. Ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana.