Izložba: Minijaturna Tuzla na vrhu grafitne olovke – Jasenko Đorđević

Share

U Pasažu u Tuzli danas je otvorena jedinstvena izložba Jasenka Đorđevića, umjetnika koji na vrhu grafitne olovke izrađuje minijaturne skulpture.

Nagrađivani bosanskohercegovački umjetnik Jasenko Đorđević ima nevjerojatnu sposobnost da običan grafitni vrh olovke pretvori u neprocjenjivo umjetničko djelo.

Među izloženim djelima preovladavaju motivi grada Tuzle, koje je Đorđević izradio u proteklih nekoliko mjeseci.

Za izradu osim grafitne olovke koristim razne vrste skalpela i igala. U većini slučajeva pod lupom radim samo neke završne detalje, a ostalo golim okom. Promjer skulptura je između dva i četiri milimetra u prečniku i detalji su vrlo sitni”, pojasnio je Đorđević.

Radovi za koje treba izuzetno mnogo strpljenja, smirenosti i odličan vid izazvali su veliko interesiranje tuzlanske publike. Većina posjetitelja za pregled sićušnih skulptura koristi lupu, a postavljene su i fotografije na kojima su radovi uvećani.

”Izloženi su portal stare Medrese, Gradska česma, Tvrtko I Kotromanić, stara katolička crkva, majka sa djetetom, Stari most u Mostaru koji mi je bio veliki izazov za izraditi i drugi. Ovdje je i jedan od prvih radova koje sam izradio, a to je djelo ‘Stvaranje Adama’ i ono je dugo bilo izloženo u Norveškoj”, rekao je Đorđević.

Galerija u kojoj su izloženi radovi otvorena je u okviru Udruženja za promociju minijature ”Toldart”, a iako je fokus na minijaturama, cilj je promocija različitih vrsta umjetnosti.

Ovom vrstom umjetnosti u svijetu se bavi tek nekoliko osoba, a izložba, inače Đorđevićeva šesta samostalna, otvorena je do 23. marta.