SpaceX: Testiranje rakete za Mars naredne godine

Share

Kompanija SpaceX će u prvoj polovini 2019. godine testirati svoj raketni sistem BFR namijenjen misiji na Mars.

Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk je rekao da očekuje prve kratke letove u prvoj polovini naredne godine, ali je naglasio da je ovaj rok “optimističan” s obzirom na to da je raketa Falcon 9 prvobitno trebala biti lansirana 2013. godine, a zapravo je poletjela u februaru ove godine. Ipak, testni letovi ne mogu biti daleko, jer je cilj krenuti u misiju na Mars do 2022. godine.

BFR se smatra nasljednikom rakete Falcon Heavy, a njen aktuelni dizajn podrazumijeva 37 Raptor motora, 31 na booster raketi i šest na samoj letjelici. To znači da će biti dvaput snažnija od rakete Saturn V.

Raketa bi se trebala moći ponovo koristiti, a njeno lansiranje će označiti SpaceX-ovu prvu misiju u svemir daleko od Zemlje. Misije na Mars su konačni cilj, ali bi se raketa mogla koristiti za odlazak na Mjesec i povratak na Zemlju, kao i za slanje tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Lako je biti skeptičan kada je riječ o roku za 2019. godinu, ne samo zbog Muskovih preambicioznih ranijih rasporeda, nego zato što je ovakva misija ambiciozna i za NASA-u. Raketa BFR je visoka blizu 106 metara te je mnogo viša od Falcon Heavy rakete. Međutim, treba uzeti u obzir i neke nove faktore, a to je da SpaceX ima mnogo više iskustva nego ranije te da konstantno pomiče granice letova u svemir.