NPS: Predstava “Derviš i smrt” splitskog baleta 17. marta na sceni

Share

U trenutno najgledanijem baletu “Derviš i smrt” koreografa Igora Kirova, koji nam dolazi iz Hrvatske, u izvedbi solista i ansambla Baleta HNK Split, sarajevska publika imat će priliku uživati 17. marta kada će predstava, u sklopu festivala Sarajevska zima, biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov od 2016. je umjetnički direktor Baleta HNK Split. Inspiraciju za svoju novu predstavu našao je u bogatom književnom djelu istoimenog romana Meše Selimovića. Njegova koreografija pokušaj je prodiranja u podsvjesno, traganje za ljudskom svrhom, suočavanje s vlastitom dušom i njenim oslobađanjem.

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja. Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina, na kojoj se izgrađuju međusobni odnosi svih likova u libretu ovog savremenog baleta.

Originalnu muziku potpisuje Goran Bojčevski, a ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera te scenograf Slaven Raos. Imaginativna likovnost doprinosi posebnosti atmosfere ovog baleta.

“Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru”, istakao je autor.