Najava izložbe: „Pejzaži“ akademskog slikara Domagoja Barića

Najava izložbe: „Pejzaži“ akademskog slikara Domagoja Barića
Share

četvrtak 18. svibnja 2023. na Međunarodni dan muzeja u 19 sati u Galeriji ZILIK biće otvorena samostalna izložba „Pejzaži“ akademskog slikara Domagoja Barića. Riječ je o posljednjoj ZILIK izložbi prije ljetne stanke. Umjetnik će se predstaviti s 15-ak radova različitih formata nastalih od 2008. godine do danas. Djela povezuje motiv prirode kao iskonskog čovjekovog okruženja. Izmjenjuju se planinski, šumski, poljski i riječni pejzaži prikazani kroz različita godišnja doba i u različito doba dana. U tradicionalnoj tehnici ulja na platnu Domagoj Barić interpretira relevantnost i snažne učinke koje priroda ostavlja na pojedinca.

O IZLOŽBI

Domagoj Barić lišava vlastiti ciklus bilo kakvog autorskog koncepta koji bi bio preduvjet za shvaćanje njegovog rada. Procesom slikanja autor u sebi pronalazi urođenu povezanost s prirodom te izlaganjem nastalih djela nastoji to isto pobuditi u promatraču. Pogled na velebni kanjon, beskonačno zelenilo livade i neograničena prostranstva koja upijamo s vrha planine vraćaju nas u ono vrijeme kada su priroda i čovjek bili jednaki – u vrijeme prije negoli je čovjek preuzeo primat posve nesvjestan dalekosežnih i često nepovratnih posljedica svojih postupaka. Ciklus “Pejzaži” je poziv da se vratimo na početak i ogledamo u prirodi kako bi vidjeli svoj pravi odraz.  (iz predgovora Sonje Švec Španjol)

O AUTORU

Domagoj Barić rođen je 19.6.1988. u Rijeci, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost. Školovanje je nastavio na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo. Diplomirao je 2012. godine, u klasi prof. Zoltana Novaka, čime je stekao titulu magistar slikarstva. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci je od 2014. do 2016. godine radio kao vanjski suradnik. Sudjelovao je u oslikavanju ashrama Shree Peetha Nilaya. Član je HDLU Rijeka te je tijekom godina sudjelovao u nizu skupnih i samostalnih izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja 2023. godine u Galeriji ZILIK.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.