Najava izložbe: „Papirnata energija” akademskog umjetnika Marka Zubaka

Najava izložbe: „Papirnata energija" akademskog umjetnika Marka Zubaka
Share

U srijedu 24. svibnja 2023. u 11:45 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvara se samostalna izložba „Papirnata energija“ akademskog umjetnika Marka Zubaka. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Svakodnevan, nepretenciozan, fleksibilan i prilagodljiv za oblikovanje, papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem.

Marko Zubak u sklopu aktualne izložbe predstavlja cijeli niz posve novih papertoysa koji su svojevrsni hommage kripto umjetnosti s naglaskom na njezin začetak i razvoj u samim počecima. Umjetnik koristi izložbeni prostor muzeja koji transformira u prostornu instalaciju sazdanu od širokog raspona lebdećih i samostojećih papirnatih skulptura, site-specific instalacija i tematskih serija unutar kojih se isprepliću klasični oblici likovne umjetnosti sa suvremenim tehnološkim dostignućima. Pojedinačni radovi, serije radova i tematske cjeline obogaćene neiscrpnom imaginacijom i britkim umom autora propitkuju naizgled uređeno društvo. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Izložbu će otvoriti ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak.

O IZLOŽBI

„Marko Zubak u ciklusu Papirnata energija razlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Zasebne priče ispričane kroz pojedinačne likove od papira ili grupne instalacije svojevrsni su autorov komentar, kritika te propitkivanje društva, no uz dozu profinjene ironije, satire i inteligentnog humora. Svaki rad nudi nekoliko razina čitanja obrađene problematike, dok nazivi radova sadrže dodatnu poruku u formi komentara ili tekstualne ilustracije situacije aktualnog svijeta…“ (iz predgovora kustosice Sonje Švec Španjol)

O AUTORU

Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, djela mu se nalaze u inozemnim kolekcijama te je osvojio nekoliko stručnih nagrada za svoj rad. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2023.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.