Najava izložbe: Izložba fotografija “Zagreb i Zagrepčani 2018.”

Najava izložbe: Izložba fotografija "Zagreb i Zagrepčani 2018."
Share

U povodu Dana grada Zagreba  Fotoklub Zagreb već tradicionalno priređuje izložbu fotografija posvećenu Zagrebu i zagrepčanima, kao jedan od značajnijih događaja u životu, djelovanju i tradiciji kluba. Uvijek donosi nešto novo, prije svega nove autorice i autore, nove poglede i pristupe, nova iskustva i nade za dobrobit budućnosti kluba i fotografije.

Izložba fotografija “Zagreb i Zagrepčani 2018.”

vrijeme: 29.svibnja 2018 u 19:30

mjesto: Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III

U žiriju su bili: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, MFFKZ, predsjednik

Božo Marijančić, EFIAP/b, član i Zvonimir Rendeli, član

Na natječaj je do traženog roka na elektronsku adresu Fotokluba Zagreb je  priospjelo 226 fotografija od 59 autora. Na izložbi ima 63 prihvaćene fotografije.  Nagrade za najbolje fotografije

Prva nagrada: Vlasta Štalekar za fotografiju »AGM«

Druga nagrada: Sandra Truntić za fotografiju »Korak nade«

Treća nagrada Zvonko Radičanin za fotografiju »Živi punim plućima«

Pohvale

Fran Horvat za fotografiju »Hvala«,

Željko Jovanović za fotografiju »Munja«

Biljana Knebl za fotografiju »White Winter Day«

Mirjana Porupski za fotografiju »Gornji grad«

Neda Rački za fotografiju Lullaby i

Zvonimir Veber za fotografiju »Svitanje na Jarunu«

ZAGREBU NA DAR

U povodu Dana grada Zagreba  Fotoklub Zagreb već tradicionalno priređuje izložbu fotografija posvećenu Zagrebu i zagrepčanima, kao jedan od značajnijih događaja u životu, djelovanju i tradiciji kluba. Uvijek donosi nešto novo, prije svega nove autorice i autore, nove poglede i pristupe, nova iskustva i nade za dobrobit budućnosti kluba i fotografije.

Pokrenuta davne 1965. godine, kao nacionalna fotografska manifestacija, da bi se uz kraće prekide i mijene u formalnom i sadržajnom smislu preoblikovala u klupsku likovnu manifestaciju sastavljenu iz dva dijela – natječaja za najbolju fotografiju i izložbu najboljih radova. Tako su se i ove godine na natječaj kluba primale pojedinačne autorske crnobijele fotografije i fotografije u boji svih vrsta, stilova, postupaka i procesa snimanja i obrade sa motivima, prizorima i događanjima  koji su vezani za grad Zagreb. Na natječaj, do traženog roka na elektronsku adresu Fotokluba Zagreb je prispjelo 226 fotografija od 59 autora. Tročlano ocjenjevačko povjerenstvo je kroz dva anonimna izborna kruga pregledalo i ocijenilo sve prispjele fotografije i odabralo za izložbu 63 najbolje fotografije od 35 autora. 

Od rečenih fotografija ocjenjivačko povjerenstvo nominiralo  je 15 najuspješnijih fotografija za odabir za nagrade i pohvale. U postupcima ocjenjenjivanja i odabira fotografija za izložbu, a posebno za nagrade i pohvale ocjenjivačko povjerenstvo je posebno vrednovalo: originalnost, aktualnost, koezistetnost, životost trenutka i poruku fotografije, te inovativnost, bogatsvo likovnog jezika, istraživački duh, znatiželju i maštovitost autorica i autora.

Iz kruga nominirah 15 najuspješnijih, ocjenjivačko povjerenstvo je odabralo i dodjelilo tri nagrade (jedna prva, jedna druga i jedna treća) i 6 jednako vrijednih pohvala.  Riječ je o fotografijama u kojima prepoznamo istančane likovne rukopise sa jasno postavljenim ciljevima, namjerama i porukama. Njihove fotografije predstavljaju divne primjere objektivnog fotografskog bilježenja stvarnosti i duboko subjektivno doživljavanje i svjedočenje o bitnim događanjima, prizorima i motivima, vrijednih fotografiranja. Otuda ocjenjivačko povjerenstvo zaključuje da su mnogi autorice i autori, posebno nagrađeni i pohvaljeni – pravi majstori fotografije i umjetnici istovremeno, koji ne samo ovim izloženim fotografijama, već sveukupnim svojim stvaralaštvom,  promiču, potiču i utiču na razvitak fotografije kako u klubu tako u nacionalnim i internacionalnim rasponima.  Autorice i autori izloženih fotografija daju vam ih  da dar, da ih pogledate, osjetite i doživite na način, kao što su ih oni vidjeli i osjećali prije »odlučujućeg trenutka« pritiska na okidač fotoaparata. 

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP