Premijera predstave “Fistik” u NPS-u

Share

Inspirisana autorskim tekstom “Karađoz” velikana bh. kulturne scene Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića, u Narodnom pozorištu Sarajevo nastaje nova predstava u savremenoj adaptaciji pod rediteljskim ravnanjem Admira Glamočaka nazvana “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama”.

U cilju novog viđenja “Karađoza” tekst je adaptirao Almir Imširević, a radnja je i ovdje smještena u period osmanske vladavine u BiH. Uz brojna dešavanja na sceni, zaplete i rasplete, osvjetljavaju se i karakteri ljudi, kroz prizmu dobrostojećih begovskih porodica i običnog, neukog puka.

Fistik je u ovoj priči neka verzija onog Fistika u “Karađozu” i nekih modernih super junaka danas. Čovjek koji ima mogućnost da riješi svaki problem na najjednostavniji način. Predstava je edukativnog sadražaja, duhovito se poigrava sa ljudskim manama, pokušava promijeniti ljude, što je na kraju krajeva i zadatak teatra.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović smatra da je ova predstava jedna vrsta omaža velikom pozorišnom filmskom glumcu i scenaristi Rejhanu Demirdžiću, jer se u ovoj godini obilježava i 30 godina od smrti ovog velikoga umjetnika.

“U predstavi ćete vidjeti na koji način je reditelj vrlo vješto koristio autentičan glas ovog velikog glumca koji je zaista utkao sve ono što je kreativnost i umjetnost u sarajevski duh, a ova predstava na jedan poseban način govori o tome. Inspiracija ovog djela je bazirana na djelu Fistikovi šejtanluci, Jurislava Korjenića i Rejhana Demirdžića, koja je imala premijerno izvođenje 1972. godine. U predstavi su glumili Josip Pejaković, Rejhan Demirdžić, Aco Mičić, Gordana Magaš i drugi umjetnici”, istaknula je Hašimbegović.

Ova predstava je bila predložak onome što je bila osnovna inspiracija i kreativna vodilja dramskom piscu Almiru Imšireviću koji je našao jedan nepresušni izvor kreativnosti i zanijevši se u ono što je inspiracija ovog djela, unio je sebe i stvorio jedno novo djelo, a to je upravo ova nova predstava.

“Na poziv Admira Glamočaka prihvatio sam se rada na ovome tekstu koji sam iščitavajući ga odlučio kao i svaki pisac dorađivati, ispravljati i igrati se s tekstom zato što je jako duhovit i zato što nudi tu vrstu igre te sam jako brzo i završio s novim tekstom“, rekao je Imširević.

Priliku za prvu veliku ulogu dobio je mladi glumac Vedran Đekić, student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kome je povjerena uloga Fistika.

U predstavi pored Vedrana Đekića igraju Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek i Deni Mešić. Za scenu i kostime zadužena je Lejla Hodžić.

Intenzivne probe traju svakodnevno na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), a premijernu izvedbu predstava će zabilježiti 9. februara.