“Prevent” demantirao ekstremističku SBB-FR sektu : “Cijeli sporni tekst je očit primjer neprofesionalnog novinarstva”

"Prevent" demantirao ekstremističku SBB-FR sektu : "Cijeli sporni tekst je očit primjer neprofesionalnog novinarstva"
Share

Tekstovi sadrže niz grubih neistina i insinuacija kojima se nanosi ozbiljna materijalna i nematerijalna šteta našem društvu i odgovornim licima te smo prisiljeni upozoriti na neke od njih i zatražiti da ovo reagiranje objavite u narednom broju vaših novina i na taj način ublažite štetu nanesenu našem društvu, piše u demantiju koji je Uprava Preventa uputila Dnevnom avazu povodom serije tekstova u kojim se kriminalizira poslovanje firme u vlasništvu poduzetnika Nijaza Hastora.

-Prije svega, ”Prevent” je apolitična kompanija koja svoje poslovanje isključivo bazira na poduzetništvu, razvoju novih tehnologija i diversifikaciji poslovanja. Kompletna dobit od 1999. do danas je reinvestirana u nova postrojenja, pa je tako danas ”Prevent” prisutan na 15 lokacija u BiH sa 7.300 uposlenih, navodi se u dopisu upućenom Dnevnom avazu.

Uprava kompanije navodi da je  ”Prevent” Goražde kao dio grupacije od svog otvaranja do danas zaposlio 1.200 radnika koji su prijavljeni u skladu sa zakonom u radni odnos, ostvaraju redovna mjesečna primanja s uplaćenim doprinosima i zdravstvenim osiguranjem, što dokazujemo uvjerenjem o izmirenim poreznim obavezama po osnovu direktnih poreza i javnih prihoda na dan 6. 6. 2018. godine, broj 13-5-1- 15-351, izdato od Kantonalnog poreznog ureda Ispostava Goražde, kao i poštivanjem svih drugih prava radnika propisanih zakonom. Prosječna primanja uposlenika u proizvodnji na lokaciji ”Prevent” Goražde su iznad prosjeka u tekstilnoj industriji u BiH, navedeno je u dementiju.

Dalje se navodi da je ”Prevent” u Goraždu ispunio sve obaveze prema ugovoru o privatizaciji od 2011. godine na način da su se ispoštovali uvjeti privatizacije, zapošljavanje radnika, plaćanje poreza i doprinosa te realiziranih investicija viših od 21 milion KM.

-Potpuno je netačna informacija da su uručeni otkazi za 100 uposlenika, kako je navedeno u tekstu. Samo od početka 2018. godine do danas zaposleno je 130 novih radnika. Kontinuirano imamo nove prijave za posao, što može potvrditi i Kantonalni zavod za zapošljavanje. Dodatno, izgrađena je nova fabrika na lokaciji Vitkovići, koja će u narednom periodu osigurati nova radna mjesta i stabilna i dostojanstvena primanja za radnike, piše u demantiju.

Uprava “Preventa” tvrdi kako uposlenici ‘njihove firme  Goražde imaju zagarantirana prava koja su zakonom regulirana, te da  posebnu osjetljivost pokazuje prema trudnicama i majkama i da ne postoji slučaj otpuštanja trudnica iz kompanije ”Prevent” Goražde, kako to tvrdi Avaz. Uprava tvrdi da sve trudnice imaju uredno plaćeno trudničko odsustvo te su sve zakonske obaveze izmirene, “što dokazuje i naš zahtjev za refundaciju od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK u iznosu od 250.000 KM”.

Uprava također tvrdi da svaki prekovremeni sat koji uposlenici provedu u kompaniji zbog vanrednih narudžbi kupaca je plaćen prema zakonu.

Uprava navodi da direktor firme u Goraždu, Haris Rahman, nikada nije imao javno obraćanje za govornicom Skupštine BPK, što mogu dokazati stenogrami ili zapisnici sa sjednica ove skupštine.

Dalje se navodi da ne postoje tzv. platne liste za političare, “jer mi smo grupacija koja ne djeluje na ovaj način ni ima bilo kakav odnos s političkim strankama ili utjecajima”.

-Također je netačna informacija da je Federalna inspekcija bila u pregledu lokacije ”Prevent” Goražde i da istoj nije dozvoljen ulazak, navodi se u demantiju.

Na kraju demantija Uprava “Preventa” ističe da je cijeli sporni tekst u Dnevnom avazi očit primjer neprofesionalnog novinarstva – sačinjen na osnovu očitih neistina i/ili poluistina. Izražavamo žaljenje zbog činjenice da nismo dobili blagovremen i profesionalan upit. Također, pozivamo medije i političke stranke da zajedno s privrednicima grade pozitivan poslovni ambijent koji će privući nove investitore i otvoriti nova radna mjesta. 

Povezani tekst:

EKSTREMISTIČKOJ ORGANIZACIJI SBB-FR ZASMETAO BIH BREND