Propovijedanje po ugledu na ISIL: Režim manjeg entiteta vrbuje dijasporu za stvaranje “države”

Propovijedanje po ugledu na ISIL: Režim manjeg entiteta vrbuje dijasporu za stvaranje "države"
Share

Ne želimo da vidimo granicu na Drini, bilo koje vrste, a posebno ne NATO granicu – ustvrdio je režimski šef manjeg BiH entiteta, ističući da je „istorijsko iskustvo s NATO savezom negativno, zbog bombardovanja i što je koristio osiromašeni uranijum i bio na strani Muslimana i Hrvata u završetku rata BiH i “preko toga se ne može preći“, zaprijetio je na kraju.

Za RS je ponovo rekao da je „država“, jer ispunjava tri bazična uslova za to te dodao da RS „ne smije da odustane od ideje državnosti, koja nije uperena protiv bilo koga“, rekao je trenutni lider režima manjeg BiH entiteta.

Kako pišu mediji tzv. “mapiranje” dijaspore, a što se može shvatiti i kao prijetnja “neistomišljenicima”, trenutno se realizuje na tzv. Forumu dijaspore, a na kojem extremističko-separatistički režim manjeg BiH entiteta, zasnovan na aparthejdsko-segregacijskim principima prema “nesrbima”, strahovladi, korupciji i institucijskoj zloupotrebi pravoslavne religije, propovijeda, po mnogima slično ISIL-ovom vrbovanju stranih ratnika, mobilizaciju i homogenizaciju paradržave na teritoriji Bosne i Hercegovine,a sada i “izvozom” tih “vrijednosti” na strana tržišta.

-Neću okolišati, odbacite i odbije to (o.r. sve što ima veze sa BiH dijasporom), jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije – ustvrdio je na Prvog foruma dijaspore u Banjoj Luci, pokrovitelj foruma trenutni predsjednik manjeg BiH entiteta (o.r. Republika Srpska).

Strategija i vokabular, velikonacionalizma separatističkog diktatora u manjem BiH entitetu je potpuno ista kao i njegovih mentora Radovana Karadžića, Ratka Mladića i ostalih neonacionalističkih produkata paradržavnih projekata u prošlosti.

Kao što je ISIL počivao na strategiji uništavanja drugog i drugačijeg, tako i režim u manjem BiH entitetu više od 10. godina uništava sve što ima prefiks države BiH, bosanske kulture i tradicije, a kojoj pripada i ovaj režim, pri tome zloupotrebljavajući religiju, jasenovačke i srebreničke žrtve, u postizanju tih aparthejdsko-segregacijskih ciljeva. Jedan od posljednjih je i ukidanje bosanskog jezika, a što nije bila praksa ni onih koji su vladali u aparthejdskom režimu Južnoafričke Republike u vrijeme aparthejda prema crncima.

Doda li se tome “učutkivanje” političkih predstavnika iz reda drugih u manjem entitetu i opozicije, iako su prema entitetskom ustavu svi “ravnopravni”, onda dolazimo do potvrde da je trenutno na snazi “provođenje” ciljeva koji su identični ciljevima “Karadžić i ostali”, a koje su, prije nego je otpočela i fizička eliminacija Bošnjaka i bosanskih Hrvata na teritoriji današnjeg entiteta, proveli početkom 90-tih.

Suvišno je dodati da obični stanovnici velikim dijelom ne podržavaju ovakvu politiku, ali je osobina svake ekstremne, totalitarne i represivne političke oligarhije, kao i svih terorističkih organizacija, da običan građanin nema mogučnost da se odupre režimskom sistemu, a koji trenutno pod kontrolom drži sve poluge entitetskog društva.

Pozivajući na “mapiranje” i “mobilizaciju” u zaštiti projekta koji ruši pravni poredak jedne međunarodno priznate države, režim manjeg entiteta indirektno poziva vlastitu dijasporu na činjenje krivčnih djela u zemljama u kojima borave tj. na provođenje “nepriznatih” i “nelegalnih” zakona i pogleda na svijet, a što u suštini podsjeća na terorističke organizacije koje pod plaštom “boljeg i pravednijeg jednoreligijskog svijeta” pokušavaju narušiti svjetski poredak i “mobilisati” sve moguće resurse u zaštiti tih paradržavnih projekata, koji na kraju,po pravilu, uvijek koštaju živote nevinih ljudi.

Promoter antiustavnog djelovanja, bez kompasa, vodi pristalice u isti pravac kao i njegovi spomenuti mentori, a sa kojima je i on 90-tih bio u vlasti.

Ponovio je i tvrdnju da Srbi danas imaju „dvije države – Srbiju i RS, koje funkcionišu kao dio regionalne, političke, sigurnosne i svake druge stabilnosti“.

Gubeći predstavu o realnosti ide i do indirektnih extremističkih prijetnji, ni manje, ni više, nego NATO-u, a što je takođe bila strategija i njegovih mentora, koji su na kraju, da bi realizovali “nemoguće” išli i do krajnosti da ubijaju i zarobljavaju pripadnike međunarodnih i NATO snaga. A o čemu svjedoće i brojne presude Haškog Tribunala.

Propovijedao je da je manji BiH entitet odbio članstvo u NATO savezu te traži da taj prostor bude vojno neutralan, te na kraju zaprijetio “preko toga se ne može preći”, a što su 90-tih tražili i Karadžić i ostali, dok su u isto vrijeme vlastitim pristalicama podijelili oružje tadašnje JNA, a ovaj današnji sociopatskog reliktiteta pravi privatnu naoružanu formaciju od više hiljada “navodno” policajaca, dok u skupštinske klupe manjeg entiteta dovodi asocijalne grupacije, koje podsječaju na one koje su pravili genocid nad Bošnjacima i bosanskim Hrvatima 90-tih godina. 

Ne želimo da vidimo granicu na Drini, bilo koje vrste, a posebno ne NATO granicu – ustvrdio je on ističući da je „istorijsko iskustvo s NATO savezom negativno, zbog bombardovanja i što je koristio osiromašeni uranijum i bio na strani Muslimana i Hrvata u završetku rata BiH i preko toga se ne može preći“.

-U intervencijama koje je NATO činio ovdje u RS (manji BiH entitet) ponašao se neprijateljski i kao neprijateljska snaga – dodao je on

Da li Ministarstvo vanjskih poslova BiH u interesu građana, dijaspore lojalne državi BiH i posebno stranih državljana treba da proširi listu “zemalja” u koje se ne preporućuje putovanje iz bezbjednosnih razloga, a i zbog obaveze prema međunarodnim konvencijama, jer prijetnje dolaze direktno od osoba koje su na “crnim listama”, a na kojim je završio i Osama Bin Laden?

Da li će Međunarodna zajednica, kao 30-tih, 90-tih prošlog vijeka čekati i svojim ispraznim saopštenjima omogučiti stvaranje nove terorističke organizacije ili će ovog pomahnitalog lokalnog diktatora skloniti sa političke scene?

Moraju li opet da se dese masovni zločini, a čiji je indirektni protagonist bio i ovaj psihopata? koji u 21. vijeku uništava domovinu od najmanje 3 miliona ljudi i koji pred očima svijeta stvara novi poredak zasnovan na strahu, nedodirljivosti i diskriminiranju drugih i drugačijih?

Da li će ta bjelosvjetska evropska diplomatija ponovo otvoriti vrata nasilju, kao 90-tih, a koje će prouzrokovati i ekstremizam i naoružavanje na drugim stranama i tek kad izginu hiljade nevinih ljudi, shvatiti da se protiv budala i terorista mora na vrijeme obračunavati?

Da li je međunarodna zajednica saučesnik u rušenju države BiH, a koje se ogleda u permanentnim “jalovim” saopštenjima i “upozorenjima”, a koja u stvari, stvaraju privid da “štite” državu BiH, te tako one snage i političke opcije koje bi i reagovale na uništavanje integriteta BiH, nakon ovih saopštenja ne čine ništa, a destabilizacijski faktori u BiH već godinama dobijaju na snazi, pa čak sa ovim asocijalnim lokalnim siledžijama i prve obrise naoružanih formacija u službi separatizma i širenja straha prema drugima?