Risk Assessment 2018: Poslovni rizici i trendovi u BiH i okruženju

Risk Assessment 2018: Poslovni rizici i trendovi u BiH i okruženju
Share

Internacionalna francuska osiguravajuća i analitička agencija “Coface” ocjenjuje da će poslovni trend u BiH pratiti manji ekonomski rast, ali da zbog kompleksnog uređenja i suprotstavljenih političkih ciljeva poslovni rizik ostaje na visokom nivou.

Generalni faktori koji su uticali na ocjenu poslovnog rizika i klime u BiH

Centralne državne institucije imaju ograničene nadležnosti: vanjsku i monetarnu politiku, carine, PDV, transport i odbranu. Čak i s tim nadležnostima je teško upravljati, jer svaka etnička komponenta ima mogučnost blokade u državnom parlamentu. Pored toga, i na centralnom i entitetskom nivou, postoji velika nestabilnost vlade zbog činjenice da suprotstavljene etničke partije djeluju u vladajućim koalicijama. Na državnom nivou ne postoji stabilna većina, što otežava usvajanje reformi i zakona koji bi ubrzali priključivanje EU. Vrlo je verovatno da opšti izbori u oktobru 2018. godine, kako na centralnom nivou, tako i na nivou dva entiteta, neće poboljšati i promijeniti situaciju. Političke nestabilnost će ostati i preslikavaće političke napetosti između tri koncepcije BiH: bošnjački političari žele ojačati centralne instittucije, hrvatski političari teže da uspostave vlastiti autonomni entitet, dok srpski političari rade na blokiranju zakonodavnog procesa. Institucionalna složenost i loša administratitivna efikasnost otežavaju uspostavljanje optimalnih zakonskih rješenja, regulatornih propisa, borbu protiv korupcije, kaže se u ovoj studiji.

Ekonomska predviđanja za 2018 u BiH

Potrošnja stanovništva će se povečati zbog rasta prihoda, do kojeg će doći zahvaljujući doznakama dijaspore (9% BND) i rastu turizma. U 2018. će se nastaviti rast izvoza, ali i uvoza, a investicije će i dalje biti na niskom nivou. Maloprodajni sektor će profitirati od pozitivnih kretanja.

Proizvodnja i izvoz će rasti zahvaljujući pozitivnim ekonomskim dešavanjima u zemljama koje su glavni trgovinski partneri. To se naročito odnosi na vađenje minerala, metalsku i drvnu industriju, te proizvodnju hemikalija, obuće i mašina.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU će doprinijeti ovom razvoju događaja.

Ali, zajedno s izvozom rašće i uvoz i domaća potrošnja, pa će uticaj na ekomoski rast biti mali.

Domaće i strane privatne investicije će ostati na skromnom nivou zbog institucionalne slabosti i ne baš dobre poslovne klime, uprkos činjenici da niski troškovi radne snage predstavljaju veliku prednost.

“Coface” procjenjuje da izbori u oktobru ove godine, na državnom i entitetskom nivou, neće popraviti situaciju u državi, a da će izborni pobjednici ponovo postati etničke partije.

Procjenjuje se da će se politička nestabilnost nastaviti, te konstatuje da institucionalna kompleksnost otežava napredak u borbi protiv korupcije, nejednakosti i administrativne neefikasnosti.

Rezultati analize (eng. Risk Assessment)

Coface je analizirao i ocjenivao preko 160 država prema “poslovnom riziku za investore” i “poslovnoj klimi koja vlada u zemlji”. Iz veoma kvalitetne studije mogu se analizirati i uporediti različiti poslovni i ekonomski faktori. BiH je u rangu zemalja sa visokim poslovnim rizikom (Rang C), dok je poslovno okruženje koje bi se moglo nazvati “potencijalna investicijska motivacija” negdje u sredini (Rang B). Primjera radi, Albanija u oba sektora pripada zemljama ranga C, što znači da je situacija za investore, kad je u pitanju kreditiranje, otplata dugova i bankarski sistem uopšte, bolji u BiH. Naravno u zelenoj klasi (Rang A) se nalaze evropske zemlje, Amerika, Japan i druge svjetske industrijske sile.

 

MAGistral je na osnovu ove studije uporedio bivše članice jugoslovenske federacije u zastupljenosti izvoza prema EU. Osim toga u dijagramu se moze pogledati i aktuelna procentualna zastupljenost u izvozu za EU ovih 6 država (bivša Jugoslavija) prema rezultatima koje smo dobili ovom relevatnom studijom.

 

Izvor:

Coface

 

Kompletna studija: 

COUNTRY RISK ASSESSMENT MAP – JANUARY 2018