Šefik Džaferović: O kandidaturi, pobjedi na izborima i aktuelnim temama

Šefik Džaferović: O kandidaturi, pobjedi na izborima i aktuelnim temama
Share

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije.

Džaferović je rekao da je potpuno siguran da će biti izabran za člana Predsjedništva BiH i da će SDA ostati najjaća državotvorna stranka u BiH.

Odgovarajući na pitanje o glasinama da u SDA postoje frakcije i rasulo, odgovorio je da će to demantovati izbori u oktobru, a da sve te glasine, u principu, zanemaruju činjenicu da je jedina partija u BiH SDA, kao praktično, a ne fiktivno demokratska, imala više kandidata za člana Predsjedništva, te da je na demokratski način, na kraju predložen on. Sve ostale partije, koje su do sada predložile kandidate imale su uvijek “samo jednog kandidata”. Njegovu kandidaturu podržavaju i svi ostali koji su bili kandidovani i zajedničkim snagama idu prema izborima u oktobru.

– Ja ću nastaviti politiku kontinuiteta kadrova SDA u Predsjedništvu BiH, počev od rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, rahmetli predsjednika Sulejmana Tihića, evo sadašnjeg predsjednika Bakira Izetbegovića – rekao je Džaferović.

Poručuje kako će djelovati na tragu kontinuiteta politike očuvanja cjelovite i demokratske BiH, gdje će se svaki pojedinac i na svakom pedlju BiH osjećati komotno .

Džaferović ističe da odmah namjerava ostaloj dvojici izabranih članova Predsjedništva BiH ponuditi da se konačno prestane sa negativnom retorikom i negativnom političkom klimom u BiH.

– To ne vodi ničemu. Dakle, to ne vodi na dobro nijednom narodu i državi u cjelini – navodi Džaferović.

Smatra da je Bosni i Hercegovini potreban konstruktivan pristup koji će je što je moguće prije uvesti u EU i NATO.

– Da je što snažnije reintegriramo, da osiguramo pravo svakom čovjeku u ovoj zemlji da se komotno osjeća na svakom pedlju ove zemlje, da jačamo ekonomiju. I ja mislim da su to normalne stvari koje treba da radimo u BiH – ističe Džaferović.

Naglašava da će biti sretan ukoliko za ove korake bude spremnosti i kod preostala dva člana Predsjedništva BiH.

– Ukoliko bude nekih drugih zahtjeva i politika, pogotovo politika koje bi bile usmjerene na umanjenje kapaciteta institucija BiH, na povredu suvereniteta i integriteta, moj odgovor će biti žestok, jer nema nikakvog popuštanja i kompromisa kada je u pitanju cjelovitost ove zemlje, njena integracija u EU i NATO – dodaje Džaferović.

Poručuje kako su institucije BiH dužne da je štite.

– Zato smo se svih ovih proteklih godina tako snažno zalagali za jačanje institucija BiH. Institucije međunarodne zajednice su također dužne da pomažu BiH, jer ona funkcionira po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Uloga međunarodne zajednice je dio dejtonskog aranžmana. Ne mogu otići iz BiH i ostaviti je sa ovakvim ustavnim aranžmanima i povući se – kazao je Džaferović.

Napominje da su svi oni koji su proteklih nekoliko godina atakovali na BiH, njene institucije, suverenitet, prijetili teritorijalnom integritetu, tražili dodatne etničke podjele u BiH “završili na nekim američkim crnim listama i na upozorenjima EU”.

– Oni koji su nekada prije njih vršili oružanu agresiju na BiH, završili su na smetljištu historije. Dakle, BiH je opstajala i ona će opstati. Toga moraju biti svjesni svi u BiH, i onda zašto da se bespotrebno gubi dragocjeno vrijeme kada možemo da radimo ove stvari o kojima ja govorim za dobrobit svih nas u ovoj zemlji – dodao je Džaferović.

Što se tiće izbornog zakona Šefik Džaferović je mišljenja da sa maksimalističkim zahtjevima HDZ-a, koji produbljuju etničke podjele i zaokružuju etničke teritorije, nije moguće postići kompromis i da je toga svjesna i Međunarodna zajednica.

Osvrnuo se i na rad VSTV-a, rekavši da bi izbori kandidata za ovu važnu instituciju trebali biti transparentniji i odgovorniji prema realnosti i duhu Bosne i Hercegovine, pogotovu kad je u pitanju zastupljenost predstavnika Bošnjaka, jer danas na najvažnijim pozicijama nema pripadnika iz većinskog naroda BiH.

U samouvjerenom i optimističkom nastupu Džaferović je pokazao i uvjerenje da je BiH i svaki njen građanin na putu da shvati da BiH pripada svima nama i da svaki pojedinac, a posebno vršioci važnih državnih funkcija moraju i trebaju da štite interese države BiH i interese njenih građana. Pri tome je naveo primjere iskorištavanja prirodnih resursa od strane naših komšija Srbije i Hrvatske, pri čemu su dosadašnji članovi Predsjedništva ranije, a i u aktuelnom sastavu (o.r. Čović i Ivanić) često štitili interese drugih država, umjesto države i građana koji su ih izabrali.