Srpski extremista i separatista Milorad Dodik osuđen od strane međunarodne zajednice

Srpski extremista i separatista Milorad Dodik osuđen od strane međunarodne zajednice
Share

Nakon fašisoidnih i seksističkih napada na članicu Centralne Izborne Komisije BiH Vanju Prutinu Bjelicu, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om traže krivično gonjenje srpskog ekstremiste i separatiste Milorada Dodika.

Ovakav zahtjev prema institucijama BiH, posebno Tužilaštvu BiH, dešava se u situaciji kada je spomenuti srpski ekstremista izazvao međunarodni skandal tako što je Ministru Vanjskih Poslova Ruske Federacije “uvalio” najvjerovatnije “ukradenu” ikonu, te nakon što je od straha da ne bude “kažnjen” od Predsjednika Rusije, po kuloarskim pričama, pobjegao u bolnicu.

Inaće, Dodik je često gubio kontrolu kad su u pitanju žene. Pogotovu uspješne. Sjetimo se njegovih seksitičkih napada na novinarke, na ostrašćeno atakovanje na bivšu Predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović i sada na članicu izborne komisije. Čovjek koji ima takav mentalni sindrom je vjerovatno direktno ili indirektno njegovim javnim djelovanjem “motivisao” i aktuelne skandale povezane sa silovanjima na akademijama, jer širi kod primitivaca uvjerenje da je to “normalno”. Drugim riječima ekstremista poput Dodika, koji je na izbornim skupovima pričao o “njegovima” koji su “drugima” lomili rebra, u najmanju ruku je neko ko je nenormalan i zna se gdje je mjesto takvim psihopatama.

– Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće. Visoki zvaničnici imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti uzrokovane takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i ličnih napada.  Pozivamo sve izabrane lidere da preuzmu odgovornost za zadatak koji im predstoji, a to je angažovanje u odgovornom dijalogu i provedbi reformi izbornog integriteta u toku 2021. godine – naveli su u zajedničkoj izjavi.

Osim ogavnih (fašisoidnih, seksitičkih) uvreda na račun Vanje Bjelice-Prutine, uvrede su upućene i svim ostalim članovima CIK-a, da su “lopovi, kriminalci, mešetari”. Došlo je vrijeme da se CIK mora braniti i organizirati kako bi se zaštitili i kao institucija i pojedinačno.

Po neimenovanim diplomatskim izvorima sprema se i krivično gonjenje protiv šovinističkog akademika Dragana Čovića koji je svojim izjavama vrijeđao na rasnoj i nacionalnoj osnovi Člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Pri tome je iznio niz neistina kao npr. da je 99,99 % bosanskih Hrvata glasalo za njega. Iako nikom nije jasno koga predstavljaju šovinistički nastrojeni i “prolupali” ekstremisti Milorad Dodik i Dragan Čović.

Napomena: Autor ovog vjerodostojnog komentara, od straha da ne bude likvidiran od strane bandi koje su povezane sa spomenutim ekstremistima, izostavlja ime i prezime, ali svu odgovornost svjesno svaljuje na urednika magazina MAGistral, a koji mu se zahvaljuje na ukazanom povjerenju.