Svemir: Zemlja se sve više udaljava od Sunca

Share

Sunce stari i kao i većina ljudi u srednjim godinama, počinje da slabi, zbog čega više ne privlači Zemlju kao ranije, piše Metro.

Kako masa Sunca opada zbog odbacivanja vanjskih slojeva, sa njom opada i gravitacija kojom privlači planete, između ostalog i Zemlju.

U novom tekstu objavljenom u magazinu Nature Communications, naučnici su izračunali brzinu kojom se Zemlja udaljava od Sunca, koja je na sreću poprilično mala.

Vođa istraživanja Antonio Genova rekao je da se Zemljina orbita pomjera 1.5 centimetara svake godine. Zapravo, naša planeta je udaljena 150 miliona kilometara od Sunca, dodaje on.

Genova navodi da Sunce gubi masu razbacujući čestice u obliku solarnog vjetra. Kao rezultat toga, orbite planeta se pomjeraju.

Dok Sunce “umire” – prijeteći da za pet milijardi godina postane crveni div koji “guta” planete, ostavljajući našu planetu da gori – Zemlja će biti 241 milion kilometara dalje od Sunca.

“Što je planeta dalja od Sunca, brže će se udaljavati. Saturn, koji je deset puta dalji od Sunca nego Zemlja, pomjera se 14 centimetara godišnje“, dodaje Genova.

Antonio Genova i njegov tim koristili su podatke NASA-ine sonde mjereći uticaj Sunca na Merkur.

“Merkur je odličan primjer i planeta za testiranje jer je veoma osjetljiv na gravitaciju i Sunčevu aktivnost“, istakao je Genova.