VMBiH i Denis Zvizdić s dobrim vijestima: Za Koridor 5c 750 miliona eura!

VMBiH i Denis Zvizdić s dobrim vijestima: Za Koridor 5c 750 miliona eura!
Share

U Londonu je održana treća EBRD-ova investicijska konferencija za Zapadni Balkan, a Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH za N1 je izjavio da je ovo bio uspješan dan za Bosnu i Hercegovinu. Potpisana su dva memoranduma, prvi je za ulaganje 750 miliona eura u izgradnju panevropskog Koridora 5C.

Iz Vijeća ministara je saopćeno da je tokom konferencije potpisan dodatni sporazum sa EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za četiri dionice na autoputu 5C u dužini od oko 70 kilometara, od čega je 500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a 250 miliona na teritoriji Republike Srpske, čime će biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok roba i ljudi, a na koncu i ekonomski razvoj BiH.

“Zadovoljan sam, današnja konferencija je uspješna za BiH. Potpisana su dva memoranduma, prvi je za ulaganje 750 miliona eura u izgradnju panevropskog Koridora 5C. Riječ je o šest dionica, od kojih su četiri u FBiH, južno od Ivana i dvije u RS, riječ je o dionici od 70 kilometara”, izjavio je Zvizdić u telefonskom razgovoru sa Zvonkom Komšićem u Danu uživo.

“Drugi memorandum koji je potpisan sa Vijećem ministara, jeste onaj koji se tiče unaprijeđenja investicione klime, modela koji će prezentirati naše potencijale i privući investitore. Uspješan dan za BiH”, potvrdio je Zvizdić za N1.

Zaključak je da je transportna infrastruktura najveći nedostatak zemalja Zapadnog Balkana, a Zvizdić je potvrdio da očekuje da ključni pravci Koridora 5C budu izgrađeni za tri do pet godina.

Time bi se stvorila atmosfera za dobar ekonomski razvoj i integrisanje Zapadnog Balkana u EU.

Zvizdića očekuje i večera sa Theresom May, premijerkom Velike Britanije.

“Imamo na umu Brexit, ali smo svjesni da Velika Britanija ima globalni utjecaj. Možda neće biti član EU – ali će utjecaj ostati. Bili su velika podrška BiH i članstvu BiH, imamo u vidu da raste nivo razmjene. Bit će to dobra prilika da potvrdimo dobre odnose”, očekivanja su Denisa Zvizdića od sastanka sa May.

U srijedu, 28. februara Zvizdića u Sarajevu očekuje susret sa EU predstavnicima Johannesom Hahnom i Jeanom-Claudeom Junckerom u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da očekuje da bude ponovoljen stav najznačajnijih predstavnika EU za Zapadni Balkan, i da vrata EU ostaju otvorena za zemlje regiona.

“EU perspektiva je važna za region i BiH, bit će prilika da Junckeru uručimo odgovore, koji pokazuju kredibilnost BiH”, izjavio je za N1 Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je bilo skeptika koji nisu vjerovali da će BiH uspjeti završiti Upitnik.

“Završili smo četiri bitne aktivnosti, set zakona o akcizama, strategiju ruralnog razvoja, budžet i pripreme odgovora na Upitnik. BiH ima EU perspektivu, snažno smo opredijeljeni za EU integracije”, naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara za N1 je na koncu razgovora kazao da bez obzira na sve opstrukcije – budućnost Bosne i Hercegovine je u EU.

Na kraju obraćanja predsjedavajući Zvizdić je izrazio nadu da će razgovori na današnjoj konferenciji unaprijediti i ojačati odnose između zemalja regije i rezultirati konkretnim projektima.

Na konferenciji, pored predsjedavajućeg Zvizdića učestvuju i premijeri Zapadnog Balkana Edi Rama (Albanija), Zoran Zaev (Makedonija), Ana Brnabić (Srbija), Duško Marković (Crna Gora) i Ramush Haradinaj (Kosovo ). Konferenciji prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.