Makedonija: Reakcije nakon usvajanja Zakona o upotrebi albanskog jezika

Makedonija: Reakcije nakon usvajanja Zakona o upotrebi albanskog jezika
Share

Piše: Die Morina, Siniša Jakov Marušić, BIRN, Priština, Skoplje

Albanija i Kosovo uputile su reči pohvale novoj Vladi Makedonije koju predvode socijaldemokrate, zbog usvajanja Zakona o upotrebi jezika, dok nacionalistički kritičari u zemlji smatraju ove promene neustavnim.

Makedonska policija je u četvrtak potvrdila da je u sredu uveče u makedonskom gradu Vinica zapaljen automobil poslanice Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Slavice Šumanske-Miteve.

Šumanska-Miteva je rekla da sumnja da je napad inspirisan nasilnom scenom koja se desila u sredu u Skupštini Makedonije.

“Iza sinoćnjeg incidenta, stoje vandali ohrabreni jučerašnjim ponašanjem poslanika VMRO-DPMNE u Skupštini, kada su pokušavali da zaustave glasanje o Zakonu o upotrebi jezika”, izjavila je ona za novine “Fokus”.

Policija je saopštila da je u sredu naveče, ispred Skupštine, uhapsila jednu osobu, kod koje je prilikom pretresa pronađena palica i kamenje.

S druge strane, lideri Kosova i Albanije pozdravili su usvajanje dugo očekivanog zakona, koji proširuje upotrebu albanskog jezika na čitavu teritoriju Makedonije.

“Pozdravljam rešenost da se usvoji zakon o upotrebi albanskog jezika … kao važan istorijski i veliki čin, ne samo za Albance, već i za evropsku budućnost Makedonije”, napisao je na svom Facebook profilu, predsednik Albanije Ilir Meta.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati ocenio je da je usvajanje Zakona o upotrebi jezika značajno dostignuće.

“Donošenje ovog zakona nakon odbijanja (makedonskog) predsednika i opstruktivnog ponašanja nekih specifičnih segmenata stare politike je veliko dostignuće za Albance kao državotvoran naroda”, napisao je Bušati.

Makedonska Skupština je u sredu, u napetoj atmosferi, usvojila Zakon o upotrebi jezika.

Nekoliko minuta pre glasanja, bivši premijer i bivši lider partije VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski došao je do predsednika Skupštine Talata Džaferiju s druge strane skupštinskog pulta, i počeo da koristi njegovu elektronsku opremu.

Tenzije su se povećale kada je Gruevski fizički pokušao da spreči Džaferija da izađe iz sale, međutim, intervenisalo je skupštinsko obezbeđenje koje ih je razdvojilo.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je u januaru, kada je zakon prvi put usvojen, stavio veto, sada ima obavezu da ga potpiše. On je takođe bio protiv usvajanja zakona i naglasio da uprkos njegovoj ustavnoj dužnosti, on neće potpisati akt, što može dodatno zakomplikovati njegove odnose sa novom Vladom.

Vlada smatra da će zakon olakšati Albancima život u Makedoniji i ojačati njihovu lojalnost prema državi, dok opozicija smatra da je zakon neustavan i da je pretnja nacionalnom jedinstvu.

Predsednik Kosova Hašim Tači, izjavio je da je ovo dobra vest, ne samo za albansku zajednicu, nego i za celi region.

“To je dobra volja za suživot, uz poštovanje kulturne raznolikosti, dostojanstva i integriteta svakog građanina”, navodi se u saopštenju Tačija.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da se radi o velikim koraku u ostvarivanju prava Albanaca i istovremeno znači poštivanje građanskih vrednosti.

“Odluka makedonskog parlamenta jača odnose među zajednicama koje žive u zemlji, promoviše njegov demokratski razvoj i otvara perspektivu zemlje ka evroatlantskim integracijama”, napisao je Haradinaj na svojoj Facebook stranici.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, pozdravio je ovaj potez kao “ispunjenje legitimnog i suštinskog prava”.

“Ovaj događaj predstavlja važan korak u implementaciji Ohridskog sporazuma i postizanje visokih standarda ljudskih prava koji se traže u okviru evroatlantskih integracija”, rekao je Veseli.