Željko Komšić: Ako važi pravilo, onda važi za sve

Željko Komšić: Ako važi pravilo, onda važi za sve
Share

O problemu potpisivanja ugovora između države Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom BiH za Vijesti.ba govorio je nekadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić, za čijeg je mandata potpisan Konkordat sa Vatikanom kao i riješeno pitanje imovine Katoličke crkve. Ugovor je potpisan i sa Pravoslavnom crkvom u BiH, jedino sa Islamskom zajednicom BiH, a zbog neslaganja aktuelnog Člana Predsjedništva Dragana Čovića taj sporazum još nije potpisan.

“Potipisali smo Konkordat o saradnji i tada su meni iz Vatikana rekli, zapravo jako su insistirali na tome da se Konkordat potpiše sa Bosnom i Hercegovinom, jer bi to bio prvi Konkordat sa državom koja ima većinsko muslimansko stanovništvo, i zato su oni insistirali na tome”, kazao je Komšić za Vijesti.ba.

Tada je postignut dogovor, podsjeća Komšić, da se ugovor potpiše sa sve tri vjerske zajednice, i to doslovno istovjetan ugovor.

Dodaje da Katolička crkva jeste tražila povrat imovine, što nije bilo sadržano u Konkordatu, nego je to bila obaveza države, odnosno provođenja zakona o restituciji.

“Konkordat ne sadrži obavezu da se vrati sva imovina, i Vatikan je tada pristao da se to ne definiše Konkordatom nego da država donose odgovarajuće propise kojim bi ta pitanja bila regulisana. Također, rečeno je za sve tri vjerske zajednice urade isto”, rekao je Komšić.

“Moram priznati da je tada gospodin Ivanić zatezao, on je tad bio u Domu naroda. Ja sam sa njim otišao na sastanak i on je tad pristao jer se nije moglo provući kroz proceduru u parlamentu bez njegove saglasnosti, ali uspjeli smo to riješiti na jedan fer način, s tim što smo tad rekli i Ivaniću i predstavnicima iz RS-a da ćemo isti takav ugovor potpisati i sa Pravoslavnom crkvom”, naveo je Komšić.

Ističe da je tad u Predsjedništvu bilo dogovoreno da sve ti vjerske zajednice potpišu istvojetan ugovor sa državom Bosnom i Hercegovinom.

“Riješeno je pitanje sa Katoličkom crkvom, a koliko znam i sa Pravoslavnom. Cijelo Predsjedništvo je odlikovano od strane Pape. Ostalo je otvoreno pitanje sa Islamskom zajednicom. To još tada nije bilo spremno, ali ja stvarno ne znam sad šta Čović opstrukcijom želi da postigne i što ucjenjuje”, dodao je Komšić.

Navodi da je vrlo nefer od strane Čovića, te da ga takav odnos samo diskvalifikuje kao člana Predsjedništva.

“Međutim, riješit ćemo to nakon sljedećih izbora, i naravno da ću se ja zalagati kao i u slučaju Katoličke crkve, jer ne mogu se imati različiti aršini. To nije fer, uzrokuje značajne probleme, i jednostavno nije ljudski. Ako važi pravilo, onda važi za sve. Što Čović neće da potpiše meni to nije jasno, ali jasno mi je da je to jedna vrlo nerazumna politika i srljanje u političku i ljudsku glupost, ali riješit ćemo to pitanje nakon što on ode iz Predsjedništva”, zaključio je Komšić.

Nadati se da je Željko Komšić u pravu.