Featured ARTistKultura i umjetnost

Featured ARTist: Milenko Šećerović – Pozitivna strana suštine

Share

Posmatrajući djela umjetnika Milenka Šećerovića dolazi se neminovno u stanje lepršave mirnoće, slične svjesno-podsvjesnom procesu koji prouzrokuje vježbanje joge ili tradicionalne istočne meditacije.

Veliki uticaj na likovno stvaralaštvo Milenka Šećerovića imao je Tomislav Perazić kod kojeg je usavršavao likovni izraz, stvarajući pejzaže i portrete tehnikom ulja na platnu i drugim podlogama.

 

 

“Sretan sam da Tomislav Perazić ( član ULUBiH-a od 1964 godine ) i sada u 85-toj godini stvara djela i što sam zahvaljujući njemu postigao tu slobodu poteza i slaganja tamnih i svijetlih tonova sa kontrastima i crtačkim elementima karakterističnim za ekspresionizam” naglašava Milenko Šećerović.

 

 

 

Poruka koju nam šalje njegov umjetnički opus je gledano iz sociološkog aspekta, filozofija življenja u vremenima, prošlim i sadašnjim, pogotovu na području Balkana, gdje je danas lijepa strana života pojedinaca, u vremenu i prostoru, svedena na apsurd. Upravo Milenko Šećerović njegovim djelima pokazuje ljude, gradske ulice, rokenrol (idealizam prošlih vremena) njegovim kompozicijama u onom pozitivnom, vedrom i misaonom trenutku.

 

Nudeći tako posmatraću priliku da «naući» živjeti život prihvatajući i integrišući njegovu ljepšu stranu i pozitivne momente u vlastiti subjektivitet, pa čak i onda kad se radi o nepoznatim šetačima na gradskim ulicama njegovog grada Zenice, pejsažima i portretima djece koja nas podsjećaju na naše djetinjstvo, vrijeme sreće i bezbrižnosti, te posebno fiksiranje rokenrola i epohe tog vremena, kao univerzuma u kom su ljudi bili fokusirani na opšte ideale i imali empatiju za sve oko sebe.

This slideshow requires JavaScript.

Moglo bi se reći umjetnik nam pokazuje autobiografsku dimenziju životne suštine, što bi bilo prejednostavno, jer njegov proces slaganja boja, spajanja i prelijevanja kontura u cjelinu, te vještina stvaranja umirujuće kompozicije, bilo to pod suncem, kišom ili snijegom, a čije je osnove savladao učeći od Tomislava Perazića, daju njemu kao umjetniku i njegovim djelima prepoznatljivu autentičnost i posmatračku radoznalost, koju prenosi posjetiocima njegovih izložbi.

Do sada je učestvovao na 15 grupnih i 5 samostalnih izložbi u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Beogradu, Travniku i Zelenkovcu.Od 2015 godine član je MerisCon Art grupacije iz Frankfurta koja promoviše umjetnike iz BiH u Evropi.

10.08.18, Hari Maslić