Featured ARTist: Milenko Šećerović – Pozitivna strana suštine

Featured ARTist: Milenko Šećerović - Pozitivna strana suštine
Share

Posmatrajući djela umjetnika Milenka Šećerovića dolazi se neminovno u stanje lepršave mirnoće, slične svjesno-podsvjesnom procesu koji prouzrokuje vježbanje joge ili tradicionalne istočne meditacije.

Veliki uticaj na likovno stvaralaštvo Milenka Šećerovića imao je Tomislav Perazić kod kojeg je usavršavao likovni izraz, stvarajući pejzaže i portrete tehnikom ulja na platnu i drugim podlogama.

 

 

“Sretan sam da Tomislav Perazić ( član ULUBiH-a od 1964 godine ) i sada u 85-toj godini stvara djela i što sam zahvaljujući njemu postigao tu slobodu poteza i slaganja tamnih i svijetlih tonova sa kontrastima i crtačkim elementima karakterističnim za ekspresionizam” naglašava Milenko Šećerović.

 

 

 

Poruka koju nam šalje njegov umjetnički opus je gledano iz sociološkog aspekta, filozofija življenja u vremenima, prošlim i sadašnjim, pogotovu na području Balkana, gdje je danas lijepa strana života pojedinaca, u vremenu i prostoru, svedena na apsurd. Upravo Milenko Šećerović njegovim djelima pokazuje ljude, gradske ulice, rokenrol (idealizam prošlih vremena) njegovim kompozicijama u onom pozitivnom, vedrom i misaonom trenutku.

 

Nudeći tako posmatraću priliku da «naući» živjeti život prihvatajući i integrišući njegovu ljepšu stranu i pozitivne momente u vlastiti subjektivitet, pa čak i onda kad se radi o nepoznatim šetačima na gradskim ulicama njegovog grada Zenice, pejsažima i portretima djece koja nas podsjećaju na naše djetinjstvo, vrijeme sreće i bezbrižnosti, te posebno fiksiranje rokenrola i epohe tog vremena, kao univerzuma u kom su ljudi bili fokusirani na opšte ideale i imali empatiju za sve oko sebe.

Moglo bi se reći umjetnik nam pokazuje autobiografsku dimenziju životne suštine, što bi bilo prejednostavno, jer njegov proces slaganja boja, spajanja i prelijevanja kontura u cjelinu, te vještina stvaranja umirujuće kompozicije, bilo to pod suncem, kišom ili snijegom, a čije je osnove savladao učeći od Tomislava Perazića, daju njemu kao umjetniku i njegovim djelima prepoznatljivu autentičnost i posmatračku radoznalost, koju prenosi posjetiocima njegovih izložbi.

Do sada je učestvovao na 15 grupnih i 5 samostalnih izložbi u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Beogradu, Travniku i Zelenkovcu.Od 2015 godine član je MerisCon Art grupacije iz Frankfurta koja promoviše umjetnike iz BiH u Evropi.

10.08.18, Hari Maslić