Ambasada SAD-a u BiH: Izmišljotine o miješanju u izbore i MAGistralov osvrt

Ambasada SAD-a u BiH: Izmišljotine o miješanju u izbore i MAGistralov osvrt
Share

Neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži, navodi se u saopćenju američke ambasade u BiH.

To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo, poručeno iz američke ambasade.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagirali su na optužbe predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodik da se ta ambasada miješa u izborni proces u BiH.

Takođe, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile miješanju u izbore u RS-u te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

“Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost i predanost građanima BiH više od dva desetljeća, a uprkos tome, neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži. Čvrsto vjerujemo da građani tokom izborne kampanje treba da imaju priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost kao i budućnost njihovih porodica“, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da javnim diskursom u potpunosti dominira retorika utemeljena na strahu.

“To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo“.

Navode da Vlada SAD-a i Ambasada SAD-a nisu neprijatelji BiH, njenih građana niti njena dva entiteta.

“Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice. Stvarni neprijatelji su, kao što svi znamo, korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, te političari fokusirani samo na sebe, koji, umjesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju Sjedinjene Države i ostale prijatelje BiH pretvoriti u njene protivnike“.

Izrugivanje i vrijeđane građana BiH

Nastojanja političara, navode iz američke ambasade, “da neposredno prije izbora obmanu javnost i sakriju svoje prave namjere svečanim otvaranjem kružnih tokova, ponudom besplatnih usluga u bolnicama i ostalim prividno korisnim aktivnostima, predstavljaju izrugivanje i vrijeđaju građane BiH“.

“Tu nije kraj, njihova nastojanja također uključuju zloupotrebu javnih sredstava i uvlačenje ratnih zločinaca u kampanje, te lažno optuživanje dugogodišnjih saveznika Bosne i Hercegovine za neprijateljske aktivnosti“.

Dodaju kako odbijaju biti dijelom te manipulacije.

“Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni process. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu. Pored toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uočimo. Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim integracijama BiH”, navodi se u saopćenju Ambsade SAD-a.

Prije američke ambasade na optužbe je reagirala i britanska.

“Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Velike Britanije u opšte izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora“, rečeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Izbori da budu slobodni i pravedni

U reakciji na Dodikove tvrdnje da se posebno ta država i SAD miješaju u izbore u BiH, iz Ambasade Velike Britanije rečeno je i da nastavljaju “sarađivati s lokalnim vlastima u BiH da bi se osiguralo da opšti izbori budu slobodni i pravedni koliko god je to moguće, putem podrške promatračkom timu ODIHR-a i nezavisnim promatračima u koaliciji “Pod lupom” te time što su zajedno sa SAD i Norveškom osigurali transparentne glasačke kutije”.

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je ranije da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile miješanju u izbore u RS-u te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

Vučićevu izjavu komentirao je i Dodik, koji je kazao da se neke strane ambasade miješaju u izborni proces u BiH i da Vučić zna o čemu priča.

“U izbore u BiH se miješaju administracija (američka ambasadorica u BiH) Maureen Cormack i Britanska ambasada i pokušavaju na vlasti održati (Mirko) Šarovića i onog “sklepanog” (Dragan) Mektića“, rekao je Dodik.

Cormack je ranije odlučno odbacila tvrdnje.

Izvor: Agencije

MAGistralov osvrt

Logično bi bilo da se međunarodna zajednica konačno počne miješati u izbore tako što će preko Visokog Predstavnika zabraniti kandidaturu Dodiku, zbog toga što je na crnoj listi, što krši Daytonski Sporazum i što je svojom kampanjom izazvao nesigurnost i uvrijedio sve civilizovane ljude, pogotovu žrtve genocida u Srebrenici. Drugi kojem treba zabraniti kandidaturu je Vukota Govedarica koji je svojom izjavom da će biti isti kao ratni monstrum Radovan Karadžić, te nasrtajem na ustavni poredak kroz prisvajanje Brčko Distrikta. Sljedeći koji treba biti sankcionisan je (akademik) Dragan Ćović koji je kao strategiju svog političkog djelovanja već odavno legalizovao rasističko-nacističke zakone arijevskog pogleda na svijet, te diskriminacijom i aparthejdom prema pripadnicima drugih nacija i vjeroispovijesti. I na kraju treba biti zabranjeno bavljenjem politikom predvodniku ekstremističke organizacije SBB koji je zloupotrebom medijskog biltena od opšteg društvenog značaja, taj bilten okrenuo protiv institucija sigurnosti države BiH i promociji samo vlastite političko-kriminalne opcije, te instaliranjem i korumpiranjem visokih sudskih službenika i svojim kadrovima u institucijama BiH stvorio paralelnu strukturu koja svakodnevno pljačka porezne obveznike BiH. Te i indicijama da su trideset i tri tone papira za štampanje glasačkih listića otišle (ukradene prošle godine) u štamparije iste te organizacije, koja ofanzivnom propagandom o navodnim pripremama za krađu glasova, prikrivaju tragove i usmjeravaju istragu u pogrešnom smjeru.

Drugim riječima, ovakvim pravdanjem Međunarodna zajednica se indirektno miješa u izbore, jer “pasivnošću” daje mogućnost da u BiH pobijede upravo tri nabrojana političara koji su već sada, na različite načine podijelili i zatrovali društvo čitave Bosne i Hercegovine. Dok se Međunarodna zajednica pravda, dotle radikalno-nacionalistički predsjednik Srbije otvoreno podržava prvospomenutog šovinistu, te otvoreno prijeti onima koji su mu konkurenti. Na kraju krajeva, dok je svijet glumio korektnost, demokratiju i neutralnost, na vlast su dolazili monstrumi, i prije Hitlera, i nakon Hitlera.