Arhiv Federacije BiH: Izložba povodom 25. novembra i ZAVNOBiH-a

Arhiv Federacije BiH: Izložba povodom 25. novembra i ZAVNOBiH-a
Share

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Arhiv Federacije BiH je otvorio izložbu u Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu, koja govori o zasjedanju ZAVNOBIH-a prije 75 godina u Mrkonjić Gradu.

Na 11 izložbenih panoa nalaze se originalni dokumenti iz bh. historije koji govore o danima pred samo održavanje ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu i toku historijske sjednice, kada je BiH obnovila svoju državnost i tako dobila međunarodnu ličnu kartu bez koje bi danas bila nezamisliva borba za njen dalji opstanak.

Dokumentima s drugog i trećeg zasjedanja ZAVNOBiH-a, izložba prati razvoj državotvornosti BiH sve do današnjih dana, ali i pokušaje osporavanja ZAVNOBiH-a od strane secesionista.

“Tešku i odgovornu zadaću imali su bosanski partizani da ubijede tadašnje jugoslovensko rukovodstva da Bosna i Hercegovina mora imati isti federalni status kao i sve druge zemlje koje su činile federaciju i da ne dolazi u obzir ustavna konstrukcija prema kojoj bi BiH bila srpska ili hrvatska pokrajina”, kazao je Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH.

Dodao je da je jednoglasan stav imala bosanskohercegovačka delegacija u kojoj su bili predstavnici svih njenih naroda i koji su u izravnom razgovoru s Josipom Brozom Titom iznijeli historijske i etničke razloge u prilog takve BiH.

Jerković je kazao da je Tito presudio da BiH mora biti ravnopravna federalna jedinica najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska i da Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod, u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH.

Isti stav imao je i Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH koji je često govorio, prisjetio se njegov bivši savjetnik Jerković njegovih riječi “da ako hoćemo cjelovitu BiH, onda moramo prihvatiti da nema BiH bez Srba i Hrvata“. Muslimani su se na taj način potvrdili kao punoljetan narod koji njeguje istorijsku odgovornost, ističe Jerković.

“Danas trebamo pamtiti šta se dogodilo u ratu i da je naša zadaća da u miru ponovo tražimo puteve za izgradnju zajedničkog života, jer niko nama u BiH ne može biti preči od susjeda i komšije iz naše ulice i mahale”, zaključio je Jerković.

Izvor: Agencije