Najava izložbe: 77 Million Paintings – Brian Eno

Najava izložbe:  77 Million Paintings - Brian Eno
Share

„77 Million Paintings“ naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa čije otvorenje će biti 13. juna u 21.00 u Historijskom muzeju BiH.

Dan kasnije, 14.06.2016. sa početkom u 17.00, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine Brian Eno će održati predavanje.

Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.
Brian Eno iznimno je značajno ime svjetske muzičke scene. Iako u široj javnosti slavan po svojim albumima i saradnjama, podjednako su brojni i značajni njegovi umjetnički radovi u kojima propituje odnos tehnologije i umjetnosti i međusobni odnos vizuelnog i zvučnog aspekta.

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu British Councila, Historijskog muzeja BiH, brenda Tesla TV i agencije Gramofon.

O autoru

Muzičar, producent, vizuelni umjetnik, mislilac i aktivist, Brian Eno je prvi put došao u žižu međunarodne umjetničke scene početkom 70-ih, kao suosnivač grupe Roxy Music. Odmah potom slijedi niz solo-albuma, vrlo utjecajnih i visoko cijenjenih. Njegova vizionarska produkcija uključuje i albume s Talking Heads, Devo, Laurie Anderson, U2 i Coldplay, te umjetničku saradnju i snimanje s umjetnicima kao što su David Bowie, John Cale, David Byrne, Grace Jones, James Blake i mnogi, mnogi drugi.

Jednako su važni, a vjerovatno čak i brojniji, vizuelni eksperimenti koje Eno radi sa svjetlom i video-zapisima. Upravo oni predstavljaju plodno tlo iz kojeg je iznikao ogroman broj Enovih ostalih radova. Enovi vizuelni radovi pokrivaju još duži vremenski period nego njegovi muzički snimci, a posljednjih nekoliko decenija paralelno radi na oba ova umjetnička polja. Izuzetno cijenjeni vizuelni radovi Briana Ena izlagani su po cijelom cvijetu – od Venecijanskog bijenala i Mramorne palate u Sankt Petersburgu do pekinškog parka Ritan i zgrade sidnejske opere.