Najava izložbe: „eL zVITOpereno“ – Leonardo Budimlić Majnarić

Najava izložbe: „eL zVITOpereno“ - Leonardo Budimlić Majnarić
Share

Otvorenje samostalne izložbe “eL zVITOpereno” akademskog slikara Leonarda Budimlića Majnarića biće u petak 8. veljače 2019. u 19 sati u Galeriji Idealni grad (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad). Riječ je o radu tj. prostornoj instalaciji koju je umjetnik izradio direktno u komunikaciji s izložbenim prostorom i koja će nestati po završetku izložbe.

Leonardo Budimlić Majnarić poznat je po radovima u kojima uzima liniju kao osnovno izražajno sredstvo neovisno o mediju u kojem stvara. Često je riječ o brzom crtežu, tzv. krokiju, pri čijoj izradi autor pažnju posvećuje ključnim elementima koji definiraju izabrani motiv. Skicirajući vlastiti doživljaj svijeta u kojem živimo Leonardo taloži neposredne crtačke, slikarske i kiparske bilješke koje kontinuirano iskustveno nadopunjuje ukazujući pritom na multidimenzionalnost života.

O izložbi

Ostajući vjeran svom prepoznatljivom rukopisu Leonardo Budimlić Majnarić realizira prostornu instalaciju u formi linijskog crteža “iscrtanog” kontinuitetom upotrijebljene crvene žice. Koristeći bijele zidove izložbenog prostora galerije umjetnik gradi priču počevši od arhetipskih motiva teme postanka preko svakodnevnih životnih situacija do prikaza otuđenog pojedinca izgubljenog u bespućima kapitalističkog svijeta u kojem danas živimo. Dinamika crteža ostvarena je prepoznatljivom nemirnom linijom karakterističnom za Leonardove kroki crteže na papiru i tabletu, dok odabir crvene boje aludira na pulsirajuću snagu, krvotok života čiji je ritam definiran usponima i padovima, neočekivanim događajima, te interakcijom i odnosima s pojedincima koji su dio našeg života. Linijski crtež crvenom žicom uvjetovan je prostornim zadatostima galerije. Položaj prozora određuje svojevrsne pauze u gradnji priče iako se kontinuitet crteža ne prekida. Područje između prozora poslužilo je za realizaciju intimnijih tema s manjim brojem aktera, dok duži kontinuirani zidovi postaju mjesto razrade kompleksnijih tema s više različitih karaktera i događaja.

Iako naizgled skicuozan, jedinstveni crtež Leonarda Budimlića Majnarića priča je o povijesti čovječanstva. Diversifikacija Leonardovog crteža odraz je diversifikacije života koji je nepredvidljiv, pun uspona i padova, nelogičnosti i apsurda, a opet neprocjenjiv i jedinstven. Leonardo je neponovljivost života utjelovio u autentičnom prostornom crtežu osmišljenom i realiziranom u direktnoj komunikaciji s prostorom u kojem je nastao. Rad koji živi samo dok traje izložba istovremeno je fragilan i dubok koliko i ljudski život. Djelo Leonarda Budimlića Majnarića utjelovljuje spontanost, slobodu, karakter i autentičnost njezina autora, te poziva promatrača da promisli o niti koja spaja ljudske živote u jedinstveni zajednički svijet.

O autoru

Leonardo Budimlić Majnarić rođen je 10.  kolovoza 1962. u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu završio je 1985. godine. Diplomirao je na likovnoj Akademiji likovnih umjetnosti 1990. godine u Zagrebu, na slikarskom odjelu u klasi prof. Josipa Vasilija Jordana. Član je HDLU-a. Radio je kao nastavnik likovne kulture u OŠ Voltino i u školi Zavoda za preodgoj maloljetnika Glina – Turopolje. Godine 1990. dobio je pohvalu znanstveno-nastavnog vijeća Akademije likovnih umjetnosti za svoj rad. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno djeluje i  radi kao samostalni likovni umjetnik u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 4. ožujka 2019. godine, a može se pogledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati.

Sonja Švec Španjol