Sarajevo: Komemoracija povodom smrti Zdravka Grebe

Sarajevo: Komemoracija povodom smrti Zdravka Grebe
Share

SARAJEVO – U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana komemoracija povodom smrti Zdravka Grebe, uglednog redovnog profesora na Pravnom fakultetu, koji je preminuo 29. januara u 71. godini.

Sala u Rektoratu bila je premala za sve one koji su željeli, zajedno sa Grebinom porodicom, da podijele tugu zbog velikog gubitka i da odaju počast profesoru Grebi.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, kazao je da je sve članove akademske zajednice rastužila vijest da je preminuo istaknuti profesor Grebo.

– Kao rektoru Univerziteta, žao mi je što će buduće generacije studenata Pravog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu ostati uskraćeni za znanje, mudrost i iskustvo velikog profesora i aktiviste. Ipak, ako postoji nešto što može priuštiti utjehu u ovim teškim trenucima, onda je to možda izuzetna akademska i građanska zaostavština našeg profesora emeritusa – kazao je, između ostalog, Škrijelj.

U ime Pravnog fakulteta, od profesora se oprostila Jasminka Gradaščević-Sijerčić, šefica Katedre za državno i međunarodno javno pravo.

– Otišao je cijenjeni univerzitetski profesor, angažirani intelektualac. Otišao je gospodin, ali i raja, i iznad svega, veliki čovjek profesor doktor Zdravko Grebo. Smrt profesora Grebe potresla je sve one koji su ga poznavali, a njih je mnogo, i u BiH, i u regionu, ali i na tlu Evrope i ove planete. Prazninu koja nastaje odlaskom profesora Grebe bit će jako teško popuniti, jer je po svojim ljudskim, humanim, naučnim, intelektualnim, nastavnim, istraživačkim i drugim kvalitetima, profesor Zdravko Grebo bio jedinstvena pojava na ovim našim prostorima – istakla je Gradaščević-Sijerčić.

Boro Kontić, dugogodišnji prijatelj pokojnog Grebe, kojeg je kao student upoznao početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, rekao je da je profesor bio nekonvencionalna osoba.

– Takav je bio i u onoj kratkoj epizodi političara, kada smo naučili da političar može govoriti rečenicama koje nisu prazne trakavice, da jezik politike može biti razumljiv i interesantan. U socijalističkom sivilu Zdravko Grebo se pojavio kao osoba koja gleda iz neuobičajenog ugla najčešće radikalno drugačijeg – kazao je Kontić i dodao:

“Smrću profesora završava se jedna epoha grada Sarajeva. Uvijek je insistirao da je Mostarac. Dakle, bio je Mostarac bez kojeg Sarajevo ne bi bilo Sarajevo u plemenitom smislu riječi. Učinio je Sarajevo važnim i prepoznatljivim.”

U ime prijatelja, od profesora Grebe na komemoraciji veoma emocionalno oprostio se i režiser Haris Pašović.

– Zdravko Grebo je bio komplikovan, bio je kompleksan, istovremeno bio je jednostavan, jer je bio veliki čovjek – istakao je, između ostalog, Pašović.

Grebo je bio osnivač gradskog radija ZID, te osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za bivšu Jugoslaviju, direktor Pravnog centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije”, osnivač Open Society Fund BiH.

Grebo je rođen 30. jula 1947. godine u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a doktorirao je 1976. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu predavao je od 1972. godine, na kojem je postao profesor 1991.

Dobitnik je nagrade Evropskog kluba “Za mir i protiv rasizma i ksenofobije”, zatim Ruzveltove medalje i Francuske legije časti 2003. godine. Autor je i četiri knjige i nekoliko stotina članaka.

Grebo će biti sahranjen danas u 14.30 sati na Novom gradskom groblju u Sarajevu na Barama.

Prof. dr. Zdravko Grebo je rođen 30. jula 1947. godine u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a doktorirao je 1976. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu predavao je od 1972. godine, na kojem je postao profesor 1991.

Izvor: faktor.ba