Bakir Izetbegović: Čišćenje i priprema SDA za izbore

Bakir Izetbegović: Čišćenje i priprema SDA za izbore
Share

U intervjuu za faktor.ba Član Predsjedništva BiH i Predsjednik Stranke Demokratske Akcije Bakir Izetbegović komentarisao je aktuelne događaje i pripreme za oktobarske izbore.

Da li će javnost posljednja događanja u SDA prepoznati kao čišćenje stranke ili bi stranka mogla trpjeti posljedice na izborima?

– Potrudit ćemo se da ih prepozna. Sve zavisi od stranačkih kadrova koji će preuzeti povjereništva, od njihovog ugleda u narodu, rada i posvećenosti.

Hoće li biti uvođenja novih povjereništava, gdje i hoće li se nastaviti proces čišćenja stranke?

– Vjerovatno hoće.

Može li biti većih iznenađenja na listama SDA za predstojeće izbore, u smislu izostavljanja onih koji možda nisu opravdali ranije ukazano povjerenje ili su svoje djelovanje podredili upravo poziciji na narednim listama? Kada će biti poznato ime kandidata SDA za člana Predsjedništva i da li će se Vaše ime naći na nekoj od izbornih lista?

– Buduća struktura SDA-ovih parlamentaraca na svim nivoima mora biti časna, poštena, kompetentna i djelovati u skladu sa principima i programom SDA. Ja sam stranku naslijedio od rahmetli Tihića u toku predizborne kampanje 2014. godine i svima sam pružio šansu, pokušao strpljivim radom i dijalogom sačuvati svakog parlamentarca, i one koji to nisu zasluživali. Bilo je, kako neki kažu, “previše demokratije u SDA”. To vrijeme je iza nas. U međuvremenu sam izvršio temeljitu analizu kadrovske strukture SDA, i znam vrlo dobro gdje su jaka, a gdje slaba mjesta, i ubuduće će biti više rada i discipline. Ja neću biti na listama SDA, ali ću biti itekako aktivan u predizbornoj kampanji. Ime kandidata za člana Predsjedništva će biti određeno do kraja aprila, a najkasnije na obilježavanju dana SDA 26. maja 2018. godine.