Bivši francuski predsjednik Sarkozy: Optužbe da je primao libijski novac za predizbornu kampanju

Bivši francuski predsjednik Sarkozy: Optužbe da je primao libijski novac za predizbornu kampanju
Share

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je sucima koji su naredili policijsku istragu protiv njega kako su optužbe da je primao tajna libijska finansijska sredstva za svoju predizbornu kampanju 2007. godine lažne i da su učinile od njegovog života “pakao”, javio je Le Figaro.

Ovaj list je objavio dugačak članak o, kako navode, svjedočenju Sarkozyja, koji je bio na vlasti od 2007. do 2012., pred istražiteljima tokom dva dana provedena u pritvoru, nakon što je i zvanično bio optužen za korupciju i druge prekršaje.

– Te optužbe učinile su pakao od mog života od 11. marta 2011. godine – navode novine riječi 63-godišnjeg bivšeg predsjednika istražiteljima.

Tužioci razmatraju navode da je Sarkozyjev predizborni štab u 2007. primao finansijsku pomoć, vrijednu milione eura, od pokojnog libijskog čelnika Muammara Gaddafija.

Kako piše Le Figaro, Sarkozy tvrdi da je žrtva destabilizirajuće kampanje, koja je pokrenuta u martu 2011., zasnovane na optužbama iz Tripolija i francusko-libijskog poslovnog čovjeka koji je bio u središtu istrage koja je pokrenuta u 2013., ali je intenzivirana u ovoj sedmici, kada je Sarkozy priveden radi ispitivanja, prenosi Reuters.