Palestina: Dan žalosti i generalni štrajk zbog izraelskog masakra

Palestina: Dan žalosti i generalni štrajk zbog izraelskog masakra
Share

Najmanje 17 Palestinaca iz Pojasa Gaze je ubijeno, a oko 1.400 povrijeđeno kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante koji su obilježavali “Dan zemlje“.

RAMALLAH (AA) – Palestinci danom žalosti i generalnim štrajkom obilježavaju smrt 15 sunarodnjaka koji su jučer ubijeni u izraelskoj pucnjavi tokom protesta kojima su zahtijevali povratak izbjeglica u njihove domove, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prodavnice širom Zapadne obale, koja je pod okupacijom Izraela, zatvorene su, škole i fakulteti obustavili su nastavu, a većina preduzeća stupila je u generalni štrajk.

Najmanje 15 Palestinaca iz Pojasa Gaze je ubijeno, a oko 1.400 povrijeđeno kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante koji su obilježavali “Dan zemlje“, koji predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u subotu je proglasio dan žalosti zbog jučerašnjeg izraelskog masakra.

“Palestinske frakcije su se odazvale odluci predsjednika da proglasi dan žalosti za žrtve izraelskog masakra. Nacionalne i islamske snage proglasile su generalni štrajk na svim palestinskim područjima i pozvale da demonstracije protiv izraelskog masakra nad našim narodom u Pojasu Gaze“, kazao je Wasel Abu Yusuf, član Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) za Anadolu Agency (AA).

Skupovi u petak su početak šestosedmičnih protesta koji će kulminirati 15. maja, kada Palestinci obilježavaju “Nakbu“ (Katastrofa), dan kada je osnovan Izrael.

Demonstranti zahtijevaju da se palestinskim izbjeglicama dozvoli pravo na povratak u gradove i sela iz kojih su njihove porodice pobjegle ili su protjerani u vrijeme kada je stvaran Izrael 1948. godine.