Bivši visoki predstavnici: Hrvatska i destabilizacija Bosne

Bivši visoki predstavnici: Hrvatska i destabilizacija Bosne
Share

Trojica bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uputili su otvoreno pismo visokoj povjerenici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a zbog “uplitanja Hrvatske u političke procese u Bosni i Hercegovini”.

Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt u pismu navode da su, kao bivši visoki predstavnici, “duboko zabrinuti što se Hrvatska neprestano miješa u političke poslove Bosne i Hercegovine”, navodeći kao primjer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana bh. Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. godine o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini (‘slučaj Ljubić’) odnosi se na Dom naroda Parlamenta [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, a ne na izbor Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Pogrešan narativ o ‘slučaju Ljubić’ koristi se kao argument protiv legitimno izabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića”, ukazuju bivši visoki predstavnici.

“Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice iz Hrvatske, zajedno s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ-a Bosne i Hercegovine, tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i protivustavan. Ipak, niti Ustav Bosne i Hercegovine, niti izborni zakon Bosne i Hercegovine ne tvrde da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju izabrati članovi njihove ‘vlastite’ skupine”, navodi se u pismu.

Nepovredive granice Bosne i Hercegovine

Dodaju kako izborna pravila za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako se primjenjuju na Federaciju Bosne i Hercegovine, pružaju “rijedak mehanizam za unakrsno glasanje, koji ima za cilj poticanje umjerenosti nad platformama podjela”.

Schwarz-Schilling, Ashdown i Bildt navode kako je od najveće važnosti da se na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a ovog mjeseca pošalje jasna poruka da svaka izborna reforma treba imati za cilj učiniti Bosnu i Hercegovinu koherentnijom i funkcionalnijom, da je najvažniji prioritet formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, da su granice Bosne i Hercegovine nepovredive te da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

“Pozivamo Evropsku komisiju da, što je prije moguće, objavi svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine. Mišljenje EK-a treba naglasiti važnost prava svih građana kao pojedinaca, potičući političare u Bosni i Hercegovini da rade na unapređenju tih prava kako bi unaprijedili proces pridruživanja EU”, zaključuju u pismu trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije