BKC: Uskoro muzička basna “Lakonoga u čarobnoj šumi”

Share

Prema tekstu “Stonoga i prijatelji“ Fahrudina Kučuka na sceni Bosanskog kulturnog centra nastaje predstava “Lakonoga u čarobnoj šumi”, koju je režirao i adaptirao Riad Ljutović.

Ljutović u razgovoru za Fenu istakao je da će ovo biti predstava ne samo za djecu nego i za odrasle, jer će roditelji zajedno s djecom učiti o određenim stvarima.

“Najvažnija poruka koju nosimo je o značaju prijateljstva. Moramo kroz čitav život imati prave drugare, prave prijatelje. To su vrijednosti koje trebamo učiti djecu već od malih nogu. I skrenuti pažnju na neke probleme, kao što su da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate”, kaže Ljutović.

Mlada glumica Andrea Anković, koja glumi Lakonogu Stonogu, smatra da je ovo slatka, uzbudljiva i šarena predstava.

“Ovo je lijepa priča o prijateljstvu. Lakonoga je svako malo, naivno, radoznalo dijete. Tako da će se djeca lako moći identificirati s njom”, kaže Anković, istakavši da je ovo poučna priča kroz koju se provlače upozorenja koja su bitna za djecu.

Autor teksta, književnik Fahrudin Kučuk, govoreći o ulozi literature za najmlađe kaže da je ona važna, kao i ono što iz te literature izraste, poput predstava, igrokaza.

Ističe da je danas literatura za djecu drugačija nego ranije. Tako djeca danas traže nove izazove, nove kraće priče, a tu su i mobiteli, telefoni, kompjuteri i sva ta pomagala, a na autorima je da im stvaraju zanimljive svjetove.

Predstava je namijenjena za predškolski i školski uzrast.

Glumci u ovoj muzičkoj basni su Armin Omerović u ulozi Lisca Dugonje, Andrea Aković je Lakonoga i mladi Filip Radovanović pauk Pepe.

Izbor muzike, kostimografiju i scenografiju također potpisuje Riad Ljutović.