Najava izložbe: “The End” – Eugen Varzić

Najava izložbe: "The End" - Eugen Varzić
Share

Otvorenje samostalne izložbe The End” akademskog umjetnika Eugena Varzića biće u petak 24. rujna u 19 sati u Gradskoj galeriji Labin.

Izložbu će otvoriti kustosica Sonja Švec Španjol.

Varzić je ostvario brojne inozemne uspješnice i stvorio prepoznatljivost svojih radova karakterističnim stilskim leksikom i izvedbenom kvalitetom. Riječ je o umjetniku koji je po diplomiranju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine izlagao radove na skupnim i samostalnim izložbama diljem europskih umjetničkih centara i šire.

Nakon velebne izložbe u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik na kojoj je Eugen Varzić predstavio bogati opus nastao u periodu od 2016. do 2021. godine, radovi na izložbi “The End” čine intimnu selekciju djela nastalih isključivo za vrijeme trajanja lockdowna.

Labinskom izložbom, prikladnog naziva „The End“ označava se kraj izložbenog puta ovog ciklusa radova, a ujedno je to i posljednja izložba Gradske galerije Labin u ovoj izložbenoj sezoni, čime se prirodno zaokružuje jedna cjelina i završava još jedno u nizu stvaralačkih poglavlja umjetnika i Galerije.

Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol: važno je istaknuti kako je zabilježeni kadar, tj. selekcija fotografija, tek ishodišna točka iz koje Eugen Varzić stvara djelo. Naime, autor bira lica koja mogu ispričati njegovu priču, ali izbjegavajući pritom doslovno tumačenje. Hrabri pojedinci tako postaju glavni akteri u eksperimentu pri čemu umjetnik modele stavlja u različite uloge, fotografira ih i kroz komunikaciju i gestikulaciju prima njihovu energiju i upoznaje osobnu priču. Vizualna polazišna točka se razvija i postaje kompleksnija tijekom samog procesa izrade djela tako što Eugen Varzić u ispričanu priču utkiva vlastiti sadržaj oblikujući pritom jedinstveni kontekst i misao. U konačnici, autor, kako sâm ističe, slika život. (isječak iz predgovora Sonje Švec Španjol u katalogu izložbe)

Izložba ostaje otvorena do 16. listopada 2021.

Izložbu The End u Gradskoj galeriji Labin moguće je posjetiti od petka, 24. rujna, uz napomenu da otvorenju može prisustvovati maksimalan broj od 50 osoba, vodeći se preporučenim epidemiološkim mjerama.

Sonja Švec Španjol