Državnički i na nivou: Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović o Ministru (Ne)Sigurnosti

Državnički i na nivou: Predsjedavajući  Predsjedništva Šefik Džaferović o Ministru (Ne)Sigurnosti
Share

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, oglasio se u vezi s izjavama ministra (ne)sigurnosti Fahrudina Radončića na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je Radončić u poznatim manirima indirektno etiketirao BiH kao izvor sigurnosnih (terorističkih) problema.

– Izbjegavao sam javne polemike u koje me posljednjih sedmica pokušavao uvući ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Međutim, nakon njegove današnje konferencije za novinare, tokom koje je s očiglednom namjerom obmanuo javnost, prinuđen sam da zbog bh. javnosti odgovorim.

Gospodin Radončić nije ovlašten, niti sam od njega tražio, da tumači moje stavove. Niti favoriziram prava migranata nauštrb prava građana Bosne i Hercegovine, niti postoje različiti koncepti za rješavanje migrantske krize, kako to tvrdi Radončić.

Moji stavovi su poznati i jasni. Jedino što ja favorizujem su Ustav, zakoni i interesi Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Sve institucije BiH, pa i Ministarstvo sigurnosti, imaju moju punu podršku u rješavanju migrantske krize. Pri tome, svako treba da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima. Migrantsku krizu, kao globalni problem, treba rješavati ozbiljnim mjerama, a ne širenjem mržnje i etiketiranjem BiH kao izvora sigurnosnih problema.

Ali, niko nema i neće imati moju podršku u vrijeđanju i prijetnjama protjerivanjem ambasadora akreditiranih u BiH, a naročito ambasadora zemalja koje su mnogo puta pokazale da su istinski prijetelju BiH i njenih građana. Pogotovo to ne mogu raditi zvaničnici koji nemaju nikakvu nadležnost za takve stvari.

Interes BiH kojeg zastupam jeste rješavanje migrantske krize, ali je interes i da se sačuvaju i unaprijede prijateljski odnosi koje BiH ima sa drugim državama.

Postoji dovoljno prostora da se rješava problem s migrantima, ali i sačuvaju dobri odnosi sa prijateljskim državama. Za to su potrebni poštivanje hijerarhije unutar institucija BiH, znanje, iskustvo i politička mudrost, a nikako populizam i obmane – naveo je Džaferović.