Egipat: Otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaurusa

Share

Iz Egipta je stigla vijest o otkriću ostataka do sada nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živio prije 100 miliona godina, samo nekoliko dana nakon vijesti o otkriću egipatske grobnice stare 4.400 godina.

Krajem mezozoika dugovrati biljojed nastanjivao je oblast, koju je tada prekrivala džungla. Ona se znatno razlikuje od onoga što je dr Hešam Salam i njegov tim diplomaca zatekao kada je počeo sa istraživanjem područja 2013. godine.

Tim je pažljivo iskopao kosti vilice, nogu i ostale fosile i donio ih u Paleontološki centar za proučavanje kičmenjaka na Univerzitetu u Mansuri, prenio je Glas Amerike.

Pronađeni dio skeleta ukazivao je na sličnost anatomije dinosaurusa sa evropskim džinovima iz istog perioda, što je u suprotnosti sa teorijama da su afrički dinosaurusi bili kompletno izolovani tokom mezozoika. Istraživači se nadaju da se ispod pjeska krije još zanimljivih otkrića.

“Sa sigurnošću možemo reći da je ove dinosauruse nešto lovilo. Kao i u svakom ekosistemu, ukoliko bismo otišli u džunglu pronašli bismo lava i žirafu. Znači, pronašli smo žirafu, ali gde je lav? To je ono što ćemo pokušati da otkrijemo”, kaže vođa tima Hešam Salam.

“Žirafa” je nazvana “Mansurosaurus Šahine”, po univerzitetu odakle dolazi istraživački tim i jednom od osnivača paleontološkog odjeljenja.