Lavrov: Zapad uvlačenjem Balkana pogazio dogovor o neširenju NATO-a prema Rusiji

Lavrov: Zapad uvlačenjem Balkana pogazio dogovor o neširenju NATO-a prema Rusiji
Share

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dao je intervju srbijanskim medijima i rekao da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate – ili Rusija ili Zapad – veoma pogrešna politika.

Takav isti izbor su tražili da napravi i Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu, u ukrajinskoj državi, koja je dovela do neustavnog prevrata i naglog povećanja uloge radikala, uključujući neonacista u unutrašnjem političkom životu naše susjedne države. To naravno, izaziva duboku zabrinutost, ali smo privrženi Minskom sporazumu i nadamo se da će ti sporazumi koji nisu bili džentlmenski već pravno obavezujući i učvršćeni rezolucijom SB UN – biti realizovani, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje o usklađivanju vanjske politike Srbije u sklad sa politikom EU, a što bi podrazumijevalo i uvođenje sankcija Rusiji, Lavrov je rekao da bi države same trebale da procijene koliko uslovi ulaska u EU odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

 “Nikada predsjednik Aleksandar Vučić, govoreći o prioritetu ulaska Srbije u EU, nije govorio da će to biti učinjeno na račun Rusije. Suprotno, on je isticao da će ruski pravac vanjske politike, ruski pravac saradnje, ostati veoma važan za Srbiju i ja sam uvjeren da to odgovara interesima srpskog naroda”, rekao je Lavrov u intervjuu dopisnici agencije Beta Zorani Bojić Sisoevoj uoči posete Srbiji 21. i 22. februara.

Lavrov je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije, a da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.

Govoreći o Kosovu Lavrov je naveo da će Rusija prihvatiti bilo koje rješenje koje dogovore Beograd i Priština i dodao da je bez tog dogovora besmisleno govoriti o mjestu Kosova u UN.

Šef ruske diplomatije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u regionu, naglasivši da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, kao i da ne odustaje od namjere da rješi problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

“Svoje prisustvo na Balkanu vidimo isključivo konstruktivno. Rusija nikada u istoriji Balkana nije donosila konfrontaciju, i uvijek se starala da u istoriji Balkana likvidira konfrontaciju. Pomagala je balkanskim državama da odbrane interese svoje državnosti, interese svojih predaka, svojih religioznih, kulturnih, civilizacijskih korijena”, istakao je Lavrov.

Kako je naveo Lavrov, program posjete Beogradu predviđa susret sa predsjednikom Srbije, premijerom, potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova, a predviđeni su i kulturni dogadjaji posvećeni godišnjici odnosa Srbije i Rusije, kao i posjeta Hramu Svetog Save.