Facebook: Počelo testiranje nove opcije “downvote”

Share

Facebook je započeo tesitranje nove opcije “downvote” koja će se pojavljivati pored opcija “like” i “reply” prilikom komentarisanja postova. Novu opciju korisnici će moći upotrebljavati za davanje negativnih ocjena komentarima koji im se ne sviđaju.

Facebook je potvrdio svjetskim medijima kako rade testiranja “downvote” opcije, ali predstavnik Facebooka kaže kako je njihov glavni cilj, da to bude metoda uklanjanja negativnih i ružnih komentara na javnim postovima.

Svi korisnici koji kliknu na “downvote” opciju bit će sakriven komentar kojem su dali negativnu ocjenu. Potom će ih Facebook upitati da li je taj komentar bio uvredljivog sadržaja, zbunjujući ili nepovezan s temom.

“Ne testiramo ‘dislike’ opciju. Istražujemo način na koji nam korisnici mogu dati povratnu informaciju o komentarima na javnim postovima. Ova opcija trenutno je dostupna malom broju ljudi u Americi”, kazao je predstavnik Facebooka.

Pružajući korisnicima mogućnost da utječu na javno ponašanje na internetu, nakon što su odnedavno uvele razne društvene mreže, Facebook će imati bolji uvid u teme i diskusije koje zanimaju ljude. Društvena mreža na ovaj način želi podstaknuti značajne interakcije te zaobići javna vrijeđanja, baš kao što trenutno skreće pažnju korisnicima na lažne vijesti.

Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg obećao je ove godine ulagati velike napore u preusmjeravanje načina na koji njegova kompanija daje prioritete postovima. Stoga ćemo na popularnoj društvenoj mreži sve češće viđati postove svojih prijatelja i porodice umjesto objava organizacija, firmi i medija.