PyeongChang: Danas počinju Zimske olimpijske igre

Share

U PyeongChangu od 12 sati počinje svečano otvaranje 23. zimskih olimpijskih igara na kojima će Bosna i Hercegovina imati četiri predstavnika. Gradić u Južnoj Koreji koji ima manje od 45 hiljada stanovnika danas postaje centar svijeta.

Na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom PyeongChangu danas će biti otvorene 23. zimske olimpijske igre. Ceremoniji svečanog otvaranju, koja počinje u 12 sati, prisustvovat će 36.000 gledalaca.

U narednih 17 dana za 102 kompleta medalja borit će se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvoro bosanskohercegovačkih olimpijaca – Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

U svečanom defileu učesnika prvi će na stadion po tradiciji ući sportisti Grčke, a zadnji države domaćina, zajedno s olimpijcima iz Sjeverne Koreje. Preostale države na stadion će ulaziti po korejskoj abecedi. Sportska delegacija Bosne i Hercegovine na stadion će ući kao 30. po redu. Zastavu BiH će nositi najmlađa članica našeg tima 19-godišnja Elvedina Muzaferija.

Svečanost će se održati pod sloganom “Mir u pokretu”. Južna Koreja održavanjem igara u PyeongChangu želi pokazati da ne postoje prepreke ka pomirenju sa Sjevernom Korejom.

PyeongChang je za Sapporom 1972. i Naganom 1998. treći grad u u Aziji, kojem je povjerana organizacija zimskih olimpijskih igara.

Igre će biti zvanično otvorene paljenjem olimpijskog plamena i uvodnim govorom predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha.

Na programu ZOI biće zastupljeni – alpsko skijanje, biatlon, bob, snowboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, curling i skijanje slobodnim stilom.

Takmičenja svakog dana počinju od 9.00 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.