Fadil Novalić: U stečajnom postupku dogovoreno formiranje novog preduzeća

Fadil Novalić: U stečajnom postupku dogovoreno formiranje novog preduzeća
Share

Federalni premijer Fadil Novalić najavio je da će Vlada Federacije BiH na svojoj sjednici u petak ponovo razmotriti informaciju o stanju u Željezari Zenica, te dodao da će predložiti da Vlada FBiH zatraži od Finansijske policije da što prije uđe u Željezaru i ispita poslovanje Uprave i Nadzornog odbora.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako želi da se novo preduzeće u okviru stečaja Željezare Zenica otvori što prije, ali je zamolio za strpljenje.

Fadil Novalić je pojasnio da se u javnosti stvorila pogrešna percepcija da se radi o željezari kao preduzeću koje proizvodi željezo.

“Ustvari, radi se o “restoranu” koji pruža usluge društvene ishrane za Arcelor Mittal koji ima 2.300 uposlenih, a pored toga bave se izdavanjem skela i industrijskih poslovnih prostora.

Postavlja se pitanje gdje su otišla sredstva od tih djelatnosti, od prodaje nekretnina Željezare Zenica i ko je napravio enormne gubitke koji su godišnje išli i do četiri miliona maraka”, kazao je Novalić.

Naglasio je da dug Željezare samo prema Poreznoj upravi iznosi 56 miliona KM.

On je podsjetio da sada ide stečajni postupak i da se Vlada ne smije miješati u pravosuđe. Nada se da će biti uvezan i radni staž, a naglasio je kako Vlada stoji na raspolaganju ako bude falilo sredstava, ali u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima.

Podsjećamo, više od 300 radnika Željezare Zenica u ponedjeljak je stupilo u štrajk glađu s ciljem da njihov vlasnik Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ispuni obećanja koja su im data otvorenjem stečajnog postupka.

Podsjetio je da je u stečajnom postupku dogovoreno formiranje novog preduzeća koje će zaposliti njih 120, kao i da će se nastojati obezbijediti tržište za novoformirano preduzeće.

U tom smislu, dodao je Novalić, razgovaraju s predstavnicima ArcelorMittala, sa Upravom i sindikatom, kao i predstavnicima Rudnika uglja Zenica koji ima 1.300 uposlenih.

“U okviru stečajnog postupka osnovat će se nova firma koja će zaposliti 120 ljudi i pomoći ćemo stečajnom upravniku da to uradi što prije.

Treba nam vremena i zato bih zamolio radnike da se suzdrže od radikalnih poteza”, poručio je Novalić radnicima koji su stupili u štrajk glađu, očekujući da se nađu rješenja za tešku sitaciju u kojoj se nalaze.

Napomenuo je da je sada na potezu stečajni upravnik, te da stečajni postupak ide svojim tokom.

“Nadam se da će se u sklopu tog postupka izvršiti i uvezivanje radnog staža, jer to se radi iz stečajne mase.

Vlada stoji na raspolaganju, ukoliko bude nedostajalo sredstava za uvezivanje, da će ona to uraditi, ali uvijek u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima”, naglasio je Novalić.

“Vlada je uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti. Održali smo 28 sastanaka i to je više sastanaka nego što je Vlada održala sa sve 22 problematične firme koje sada sve do jedne rade na tržištu. Mi smo do sada izdvojili 350.000 KM u decembru i poslali im dvije plate. To je bila granica naših mogućnosti jer se moramo kretati u okviru budžeta. Dogovorili smo formiranje novog preduzeća i rekli smo da ćemo učiniti napore da obezbjedimo tržište za to novo preduzeće pa razgovaramo sa ArcellorMittalom i Rudinikom uglja Zenica kako bismo našli tržište za tih 120 ljudi. Mislim da bi i Grad Zenica imali prostora da hrane svoje administracije u toj firmi. Pozivam Fuada Kasimovića da se suzdrži od ishitrenih izjava i da ovu situaciju ne koristi za predizbornu kampanju. On se treba uključiti u osiguravanje tržišta pa da bi ova firma zaposlila i više od 120 građana. Neka javnim preduzećima u Zenici sugeriše da svoje uposlenike hrane u ovoj firmi i pozivam premijera Galijaševića da učini iste poteze”, kazao je Novalić.

Izvor: Agencije