Pozitivne priče: Implementiranje CEBII projekta za domove za 5000 raseljenih

Pozitivne priče: Implementiranje CEBII projekta za domove za 5000 raseljenih
Share

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić demantovao je navode „Dnevnog avaza“ o navodnoj netransparentnoj dodjeli sredstava u okviru projekta CEB II za područje Tuzle.

„CEB II je projekat Razvojne banke Vijeća Evrope, koji ima za cilj stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz kolektivnih centara. Mi smo, kao implementator, pokrenuli taj projekat s nulte tačke i ostvarili rezultate. Širom Federacije započet je proces za gradnju stambenih zgrada kroz koje će biti zbrinuto više od 2 hiljade porodica koje su u kolektivnim centrima. Riječ je o izuzetno profesionalnom i humanom projektu na koji smo izuzetno ponosni“, kazao je Ramić.

Ramić je dodao da su standardi i pravila Razvojne banke Vijeća Evrope rigorozna, gdje nijednu transakciju nije moguće provesti bez provjere i odobrenja Razvojne banke Vijeća Evrope.

„U Tešnju i Maglaju već gradimo zgrade, u desetak općina je u toku procedura, nedavno smo u Krajini pokrenuli četiri zgrade, itd. Rezultat će biti domovi za 5 hiljada ljudi. Činjenicu da Federalno ministarstvo provodi ovaj projekat, bez i najmanje zamjerke naših evropskih donatora, znači da smo osvjetlali obraz našoj zemlji. Rezultati ovog Ministarstva su prepoznati u javnosti i među narodom, a to nekima i smeta i došla je direktiva da nas se napadne“, kazao je Ramić.

Ministar Ramić je u potpunosti osporio tvrdnje iznesene od strane „Dnevnog avaza“ o projektu gradnje stanova na području Tuzle za raseljene porodice.

„Navodi da sam kao federalni ministar tobože intervenisao u korist neke od firmi u Tuzli su potpuno izmišljeni, pa čak i smiješni svakome ko poznaje rigorozne procedure Razvojne banke Vijeća Evrope. Izvođača radova za gradnju domova za raseljene u Tuzli, u odluci od 14. februara Razvojna banka Vijeća Evrope je potvrdila po principu najpovoljnije ponude. O tome svjedoči i dokumentacija za koju novinari ‘Avaza’ nisu imali interes. E sad da li zato što su neupoznati sa osnovnim pravilom novinarstva ili što im je od strane vlasnika SBB-a zabranjeno da tragaju za istinom. U oba slučaja je to sramota za njih, a ne za nas. Naravno da nas raduje što ispunjavamo uslove evropske banke, a ne ‘Avaza’, i što nam je interes da gradimo zgradu za 150 raseljenih porodica u Tuzli, a ne neke privatne tornjeve“, kazao je Ramić.

Dodao je da su pokušaji da se diskreditira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica unaprijed osuđeni na propast, jer ovo Ministarstvo radi dobro, transparentno i pošteno, sa rezultatima koji su prepoznati od javnosti i povratničke populacije, što je najvažnije.