Film: Najzanimljiviji događaji koji su obilježili dodjelu Oscara

Share

Oscar najveće filmsko priznanje, ove godine slavi 90 godina. Povodom toga Reuters je izdvojio najzanimljivije događaje koji su obilježili dodjelu ove prestižne nagrade od 1929. godine.

Prva svečanost dodjele Oscara održana je 16. maja 1929. godine u holivudskom hotelu Roosevelt. Ceremoniju dodjele Oscara vodio je glumac Douglas Fairbanks, a bio je to jedini put da je nagradu za najbolji film osvojio nijemi film “Wings”.

Od 1939. godine Akademija filmskih umjetnosti i nauka počela je službeno koristiti naziv Oscar za svoje nagrade. Prema popularnoj priči, tadašnja glavna direktorica Akademije Margaret Herrick, rekla je da je kip podsjeća na njenog ujaka Oscara.

Godinu poslije Hattie McDaniel je bila prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara. Nagradu za najbolju glumicu osvojila je za sporednu ulogu u filmu “Prohujalo s vihorom”. Na ceremoniji su tražili da McDaniel sjedi za odvojenim stolom.

Naredna Afroamerikanka koja je nagrađena Oscarom je Whoopi Goldberg za sporednu ulogu u filmu “Duh”. Prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oscara za glumu bio je Sidney Poitier 1963. za ulogu u “Poljskim ljiljanima”.

Dodjela Oscara je prvi put emitovana na televiziji 1953. godine.

“Nije li uzbudljivo to što će mnoge glamurozne zvijezde večeras biti u vašim domovima?”, rekao je Bob Hope koji je te godine bio voditelj svečanosti.

Prvi put su u istoj kategoriji dodijeljene dvije nagrade 1969. godine. Oscara za najbolju glumicu dobile su Katharine Hepburn za ulogu u filmu “Zima jednog lava” i Barbra Streisand za ulogu u filmu “Smiješna djevojka”.

Marlon Brando je 1973. godine za ulogu Vita Corleonea u filmu “Kum” osvojio Oscara za najboljeg glumca, ali je odlučio bojkotovati ceremoniju u znak protesta zbog načina na koji su Indijanci prikazani na filmovima i televiziji. Umjesto Marlona, na pozornicu je izašala indijska aktivistica i glumica Sacheen Littlefeather odjevena u tradicionalnu Apache nošnju i odbila primiti Oscara.

Na svečanosti koja je održana 2002. godine za glavnu ulogu u filmu “Bal čudovišta” dobija Halle Berry

Film “Gospodar prstenova: Povratak kralja” je 2003. godine pobijedio u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominovan i ostvario najveći uspjeh u historiji dodjele Oscara. Filmovi koji su osvojili 11 Oscara su “Ben Hur” iz 1997. i “Titanic” iz 1997. godine.

Prva žena koja je dobila Oscara za režiju je Kathryn Bigelow koja je 2009. godine nagradu dobila za film “Narednik James”.

Jennifer Lawrence je 2013. godine osvojila Oscara za ulogu u filmu “U dobru i zlu”, a dok se penjala na pozornicu da preuzme nagradu saplela se i pala. Publika je ovaj incident dočekala ovacijama, a Lawrence se našalila i rekla da “plješću samo zato što je pala”.

Od 2016. godine Akademija povećava broj žena i pripadnika manjina u takmičenju, nakon brojnih kritika da su kao dobitnici nagrada dominantno bijelci. Tako je prošle godine Oscara za najbolji film dobio “Moonlight”, film čiju kompletnu ekipu čine Afroamerikanci.