Jubilarna 90. dodjela Oscara: Film “Oblik vode“ dobitnik četiri nagrade

Jubilarna 90. dodjela Oscara: Film “Oblik vode“ dobitnik četiri nagrade
Share

U teatru Dolby u Hollywoodu sinoć je održana jubilarna 90. dodjela Oscara, a od ukupno 13 nominacija film Guillerma del Tora osvojio je četiri Oscara.

NEW YORK (AA) – Film režisera Guillerma del Tora “The Shape of Water“ (Oblik vode) proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U teatru Dolby u Hollywoodu sinoć je održana jubilarna 90. dodjela Oscara, najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji, a od ukupno 13 nominacija film “The Shape of Water“ osvojio je četiri zlatna kipića.

Fantastična romantična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriju koja se zaljubi u neobično riječno biće dobla je Oscare za najbolji film, najbolju režiju, za scenografiju i originalnu muziku.

Film “Oblik vode” pobijedio je u konkurenciji nominiranih filmova “Skrivena ljubav”, “Prijelomni čas”, “Dunkirk”, “Bježi!”, “Lady Bird”, “Fantomska nit”, “Novine” i “Tri plakata izvan grada”.

Oscar za režiju dodijeljen je meksičkom redatelju, scenaristu, producentu i piscu Guillermu del Toru za film “Oblik vode”, dok su Oscare za najbolju glavnu ulogu dobili Gary Oldman za ulogu u filmu “Prijelomni čas” i Frances McDormand za ulogu u filmu “Tri plakata izvan grada”.

James Ivory osvojio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij za film “Skrivena ljubav”, a za originalni scenarij Oscara je dobio Jordan Peele za film “Bježi!” i postao prvi tamnoputi Amerikanac koji se okitio tom nagradom.

Naučno-fantastični film “Blade Runner” osvojio je Oscare za fotografiju i vizualne efekte.