Patriotizam na evropski način: Švicarci odbacili ukidanje pretplate i javnog servisa

Patriotizam na evropski način: Švicarci odbacili ukidanje pretplate i javnog servisa
Share

Švicarci su na referendumu u nedjelju odlučili zadržati TV pretplatu, a time i svoj javni servis SRG/SSR, javljaju švicarski mediji pozivajući se na izlazne ankete instituta GFS Bern.

Obavezna nacionalna televizijska pretplata trenutno iznosi 450 franaka (oko 390 eura) godišnje po domaćinstvu.

Prema izlaznim anketama birači u Švicarskoj odbacili su na današnjem referendumu prijedlog ukidanja plaćanja pretplate za državnu televiziju i druge radio programe koje podržava vlada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švicarski RTS radio objavio je da je prema izlaznim anketama agencije gfs.bern 71 posto birača odbacilo inicijativu takozvane “No-Billag” grupe da se ukine obavezna nacionalna televizijska pretplata, koja trenutno iznosi 450 franaka (oko 390 eura) godišnje po domaćinstvu.

Ukoliko se rezultati ankete ispostave tačnim, bio bi to snažan udarac za desničarske populiste koji su zagovarali ukidanje plaćanja obavezne RTV pretplate tvrdeći da emiteri koje podržava vlada imaju previše dominantan položaj u švicarskim medijima.

Referendum u Švicarskoj sa velikim interesovanjem se prati u cijeloj Evropi.

Oni koji se zalažu za pretplatu, insistiraju na tome da Švicarska mora naplaćivati više zato što ta država ima visok životni standard i četiri nacionalna jezika.

MAGistralov osvrt

Kod nas, pored pojedinaca/političara koji “nelagodu” prema državi BiH smatraju “patriotizmom”, drugi opet misle država je dotle dok im se “daje”.  U Njemačkoj npr. odbijanje plaćanja pretplate se smatra teškim krivičnim djelom i nasrtajem na ustavni poredak države, bio ti njihov državljanin ili ne; dok si kod njih plačaj i niko te ništa ne pita jesi li ti za ili nisi. Zakon moraju svi poštovati, te su zato jaki i bogati. Kod nas može svako da zaprijeti ili obustavi plačanje pretplate i da još bude pohvaljen, jer ih je kod nas dosta koji bi za marku prodali, ne samo državu, nego i rođenu mater. A pojedini političari taj “mamac” do sada veoma efikasno zloupotrjebljavaju.