Još jedan poraz Vučićevog “isprobavanja” rata: Thaci opisao ugodan boravak na sjeveru Kosova

Još jedan poraz Vučićevog "isprobavanja" rata: Thaci opisao ugodan boravak na sjeveru Kosova
Share

Dočekan sam toplo od lokalnih stanovnika, kosovskih Srba koji žive u tom dijelu, koji su nas dočekali sa kafom i domaćom rakijom. Zahvaljum im se. U razgovoru sa mještanima još jednom je potvrđeno da svi žele mir, razumijevanje, toleranciju i pomirenje. Žele radna mjesta, žele bolji život za svoje porodice i svoju djecu, žele blagostanje“, naveo je Thaci.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da mu ne treba ničija dozvola za posjetu sjeveru Kosova i da će tamo ići kad god bude smatrao potrebnim.

Thaci je na konferenciji za novinare, komentarišući reakciju Beograda povodom njegove jučerašnje posjete graničnom prelazu Brnjak i jezeru Gazivode, naglasio da nikada nije dobio, niti će dobiti dozvolu ili saglasnost od bilo koga za tako nešto.

„Kosovo je jedinstvena, demokratska i multietnička zemlja u kojoj je garantovana sloboda kretanja za sve građane svuda, bez obzira na tehničke ili političke poteškoće koje se trenutno mogu pojaviti“, kazao je Thaci.

On je istakao da građanima ili institucijama Kosova nije potrebna ničija dozvola za kretanje na svakom pedlju kosovske teritorije.

„Mi, Kosovo, smo ti koji izdajemo dozole drugima da posjete Kosovo kada mi to vidimo opravdanim. Dozvolu treba da traže posjetioci koji dolaze iz Srbije“, kazao je Thaci.

Dodao je da je njegova posjeta graničnom prelazu Brnjak i jezeru Gazivode protekla bez ijednog incidenta ili i najmanjeg bezbjedonosnog problema.

„Naprotiv dočekan sam toplo od lokalnih stanovnika, kosovskih Srba koji žive u tom dijelu, koji su nas dočekali sa kafom i domaćom rakijom. Zahvaljum im se. U razgovoru sa mještanima još jednom je potvrđeno da svi žele mir, razumijevanje, toleranciju i pomirenje. Žele radna mjesta, žele bolji život za svoje porodice i svoju djecu, žele blagostanje“, naveo je Thaci.

Kosovski predsjednik se zahvalio svim međunarodnim mehanizmima na Kosovu, koji su pravedno izvijestili svoje centre i nisu prevareni od “beogradske mašine lažnih vijesti, od beogradskih vlasti”.

On je ponovio da kosovske institucije ostaju posvećene dijalogu sa Srbijom, jer je postizanje mirovnog sporazuma jedini put za učlanjenje Kosova u UN, NATO i EU. Takođe je izrazio uvjerenje da će aktuelne razlike političkog spektra na Kosovu prevazići u narednim danima i nedjeljama, jer su svi za sporazum sa Srbijom koji znači obostrano priznanje.

U vezi svog prijedloga o korekciji granice između Kosova i Srbije, ponovio je da to znači obuhvatanje zahtjeva da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu, kao i da je to u suprotnosti sa modelom podjele Kosova, razmjene teritorija ili modela zajednice plus, koja bi onemogućila normalno i efiksano funkcionisanje države Kosovo.

Vijesti.ba / AA