Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika: Dragan Čović dijeli bosanske Hrvate

Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika: Dragan Čović dijeli bosanske Hrvate
Share

Zastupnica HDZ-a 1990 u Parlamentu BiH Diana Zelenika za Vijesti.ba ističe da je Dragan Čović Hrvate prvenstveno podijelio na podobne i nepodobne, na enormno bogate i egzistencijalno ugrožene te u konačnici na one koji zaslužuju živjeti i one koji to ne zaslužuju.

Na nedavnom skupu u Neumu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je da su “Hrvati nedjeljivi i da ih niko neće dijeliti”. Je li upravo Čović taj koji je, svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, podijelio Hrvate na one u Bosni i one u Hercegovini? 

Akademik Čović je Hrvate prvenstveno podijelio na podobne i nepodobne, na enormno bogate i egzistencijalno ugrožene te, u konačnici, na one koji zaslužuju živjeti i one koji ne zaslužuju. Rezultati njegove katastrofalne i po hrvatsko nacionalno biće pogubne politike vidljivi su u totalnom gospodarskom krahu, hirošimskoj demografskoj slici, političkom rasulu te, u konačnici, surovom siromaštvu.

HDZ BiH traži legitimno predstavljanje u federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH. RS se zanemaruje. Zašto i šta je cilj takve politike? 

Dragana Čovića nikada i nisu zanimali Hrvati niti je se borio za interese istih, a pogotovo ne onih najugroženih u Republici Srpskoj. Naime, to je čovjek koji je tijekom svog života promijenio nacionalnost, vjerska uvjerenja i u konačnici nacionalni jezik. Taj oportunistički politički kameleon i proračunski parazit uvijek se vodio za novčanim interesima, a narod, u ovom slučaju hrvatski, je samo bio sredstvo. Pošto mu je važnije, u svakom mogućem smislu, interesno prijateljstvo sa Miloradom Dodikom, nije ni za očekivati da će promijeniti stav.

S druge strane, predsjednik manjeg entiteta zalaže se za formiranje trećeg entiteta u BiH i nedavno je poručio da bi to stabilizovalo ovu državu. Kako gledate na ovakav Dodikov stav?

Pa Milorad Dodik vješto podvaljuje Hrvatima, kao što je to oduvijek i činio. Poručujemo mu da se ne brine za nas i da gleda svoja posla, odnosno nek’ prvo osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, omogući nesmetani i održivi povratak pa tek onda nek’ se bavi Hrvatima u FBiH.

Kakvi su planovi HDZ-a 1990 na predstojećim opštim izborima? Hoćete li ići u zajednički nastup sa drugim strankama?

HDZ 1990 na predstojećim parlamentarnim izborima ide na pobjedu i borbu za svoj hrvatski narod i dobrobit svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Organi stranke će u predstojećem  periodu odlučiti i izabrati modalitete izlaska na izbore, no sa sigurnošću Vam mogu kazati da nećemo ići zajedno sa HDZ-ovom HNS listom. Odlučno ćemo se suprostaviti ovom vladajućem zlu koje razara i doslovno desetkuje hrvatski narod ostavljajući ga u surovom siromaštvu i teškoj apatiji. HDZ 1990 poziva sveukupni hrvatski puk, sve što diše hrvatsko da iziđe iz nametnutog oklopa šutnje, da prekine ovaj nacionalni slobodni pad i da nam pomogne da pobijedimo zlo zajedno, kazala je Diana Zelenika za Vijesti.