Google: Chrome od danas automatski blokira reklame

Share

Google web preglednik Chrome od danas dolazi s novim ugrađenim alatom za blokiranje reklama. Nova opcija koja će biti na raspolaganju svim Chrome korisnicima dizajnirana je da zaustavi neke od najiritantnijih reklama na internetu.

Alat za blokiranje oglasa ugrađen u Chrome trebao bi biti aktiviran danas. On neće blokirati sve reklame na svakoj web stranici, ali bi trebao otkriti loše reklame i kazniti web stranicu koja ih prikazuje.

Kao dio inicijative Coalition for Better Ads, Google je odredio vrste reklama koje više ne želi vidjeti na internetu. Među njima su reklame koje iskaču u (pop-up) prozorima, reklame preko cijele stranice, video reklame sa automatski uljučenim zvukom i oni koji se automatski pokreću. Ova promjena važi i za one reklame koje sadrže odbrojavanje do trenutka kada ih možete ugasiti.

Google će procjenjivati web stranice analizirajući njihov sadržaj. Svakoj stranici će dodijeliti jedan od tri statusa: Passing, Warning ili Failing.

Ako se ustanovi da neki sajt krši gore navedena pravila i nastavlja da ignoriše Googleova upozorenja, onda će Chrome automatski početi da blokira reklame nakon 30 dana.

Bloker će se pojavljivati u Chrome adress baru na desktop verziji, dok će na mobilnim uređajima iskakati malo obavještenje na dnu ekrana.

Svi korisnici će moći da izaberu da li žele da gledaju reklame na stranicama na kojima je to automatski zabranjeno.