FCC: Odobrena dozvola za internet satelite

Share

Federalna komisija za komunikacije (FCC) je izdala dozvolu kompaniji SpaceX da lansira satelite koji će biti korišteni za internet.

Ovo je prvi put da je agencija američke vlade dala “zeleno svjetlo” za internet uslugu u niskoj orbiti. Suosnivač i direktor kompanije SpaceX Elon Musk je govorio o mikro satelitima koji će omogućiti bržu i kvalitetniju internet konekciju, a prošle godine je ubrzan rad kako bi se zadovoljili zahtjevi FCC-a. Ovu uslugu će SpaceX nazvati Starlink.

Ranije ove godine je SpaceX lansirao prva dva od ukupno 12.000 satelita, a prva faza projekta podrazumijeva 4.425 satelita. FFC zahtijeva da se u narednih šest godina lansira polovina od tih satelita. Početak lansiranja operativnih satelita za pomenutu mrežu se očekuje naredne godine, kada za SpaceX počinje i direktna bitka sa svemirskim internet provajderom OneWeb.

U kompaniji SpaceX se nadaju da će Starlink postati veliki izvor prihoda te da će pomoći u finansiranju istraživanja i razvoja. SpaceX očekuje više od 40 miliona pretplatnika za Starlink do 2025 godine te prihod od 30 milijardi dolara.