Nakon posjete Kini: Kim uskoro u posjeti kod Predsjednika Rusije

Nakon posjete Kini: Kim uskoro u posjeti kod Predsjednika Rusije
Share

Stvari se trenutno razmatraju, ali se može reći da je posjeta u neposrednoj perspektivi, kaže izvor ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da se razmatra posjeta Rusiji sjevernokorejskih lidera Kim Jong-una i da je ona moguća u bliskoj budućnosti.

“Stvari se trenutno razmatraju, ali se može reći da je posjeta u neposrednoj perspektivi”, rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje da li je moguće da lider Severne Koreje posjeti Rusiju, prenjela je agencija Tass.

Kim Jong-un boravio je ranije ove nedelje u nezvaničnoj posjeti Kini, na poziv predsjednika te zemlje Xija Jinpinga.

Vjeruje se da je riječ o prvoj posjeti sjevernokorejskog lidera jednoj stranoj zemlji od stupanja na dužnost 2011. godine.

I Bijela kuća je pozdravila ovaj susret, uz, kako je navedeno, umjereni optimizam.

SAD: Stvari se kreću u pravom smjeru

“Osjećamo da se stvari kreću u pravom smjeru i da je sastanak bio dobar pokazatelj da funkcioniše kampanja vršenja najvećeg mogućeg pritiska”, rekla je novinarima portparolka Bijele kuće Sarah Sanders.

Predsjednik SAD-a Donald Trump napisao je na svom Twitter nalogu da mu je predsjednik Kine rekao da je sastanak sa Kimom protekao veoma dobro i da se Kim raduje sastanku sa Trumpom.

U međuvremenu su se predstavnici Sjeverne i Južne Koreje složili da 27. april bude datum za sastanak na vrhu.

Taj bi samit između sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, tek treći tog tipa, trebalo da prethodi istorijskom sastanku s američkim predsjednikom u maju.

Izvor: Agencije